2019. Január 30-án a 9.a felfedező természettudományok tagozatával, 10.a biológia-kémia orientált csoportjával és fizika, biológia, kémia fakultációs tanulókkal a Berettyóújfalui Tankerületi Központ anyagi támogatásával Budapestre látogattunk el a Természettudományi Múzeumba, valamint a Csodák palotájába.
Felderítő utunkat a Magyar Természettudományi Múzeumban kezdtük, ahol kétféle kiállítást tekinthettünk meg, melyek közül az első terem a korallzátonyok élővilágát mutatta be élő, valamint élettelen halakkal, korallokkal, csillagokkal és más-más vízi élőlénnyel.

Második kiállításunk a dinoszauruszok korának mélyebb megfigyeléséhez járult hozzá. Itt különböző kőzeteket, ásványokat figyelhettünk meg, valamint dinoszauruszok lekicsinyített és élethű nagyságú másait lehetett megtekinteni. A kiállítást úgy rendezték be, mintha végig egy erdőben sétálnánk, azt az érzést keltve, hogy mi is egy T-rex mellett vándorlunk.

Miután végeztünk a Magyar Természettudományi Múzeumban, ellátogattunk a Csodák Palotájába. Itt különböző fizikával kapcsolatos kísérleteket figyelhettünk meg, melyeket tudásunk mélyítésének érdekében mi végezhettünk el, különböző tréfás kísérleti utakon keresztül.

Elsősorban a mágnesezhetőséggel kapcsolatban tekinthettünk meg különböző fizikai kísérleteket.

Miután végeztünk az első szobában, át vonulhattunk egy olyan szobába, melyben szintén fizikával való témában maradtunk, de játékok segítségével vezettek be minket a végelláthatatlan fizika világába. A teremben sötét volt az élmény maximális élvezetének érdekében, így itt fotók itt sajnos nem készültek.

Az utolsó kiállítás melyen részt vettünk kirándulásunk során, szintén a Csodák Palotájában történt, mégpedig a „Születés” című bemutató termet fedezhettük fel. Véleményem szerint ez volt az egyik legérdekesebb terem, ugyanis felvehettünk terhes ruhákat, hogy megtapasztalhassuk, milyen nagy teher is lehet az, ha egy nő állapotos, beleülhettünk egy bizonyos „magzat székekbe”, hogy visszaemlékezhessük magzati állapotunk élményeire, valamint megtekinthettünk négy szívfájdító videót a világ különböző pontjairól, s hogy bizonyos nőknek milyen borzalmas körülmények közt kell átélnie azt a csodálatos életérzést, hogy az embernek babája születik. 

Tapasztalataim alapján nagyon élvezetes kirándulás volt, rengeteg pozitív élménnyel gazdagodott csoportunk és rengeteg új tudásra tettünk szert a természettudományok területén. Reménykedem benne, hogy lesz még lehetőségem ellátogatni a megtekintett helyekre!

Írta Magyari Anna Hőgyes Endre Gimnázium 10.a osztályos tanulója