Február másodika nemcsak magyar időjósló, hanem nemzetközi medve és mormota nap is. 
A magyar néphagyomány úgy tartja, hogy február másodikán a téli álmot alvó barnamedvék felébrednek, kijönnek a barlangjukból, megnézik milyen az idő. Amennyiben süt a nap és meglátják az árnyékukat, még visszamennek aludni, mert hosszú lesz még a tél. Ha viszont be van borulva, akkor már nem sokáig tart a hideg.

Nem sütött a nap a medvére

Pitlik Fanni Flóra, a Debreceni Állatkert zoopedagógusa lapunknak elmondta: nálunk egy elsősorban a Himalája hegységrendszereiben, Tibetben, Észak-Indiában, valamint Japánban őshonos, idősebb örvös medve él. Mivel szombaton egész nap borongós idő volt, Dönci most nem látta meg kifutójában az árnyékát, vagyis már nem sokáig tart a tél, hamarosan megjön a jobb idő.

Nemzetközi medve és mormota nap

Az itteni medve egyébként nem alszik téli álmot, mert minden nap kap enni, zöldségeket, gyümölcsöket és húst is fogyaszt. A medve „jóslására” sokan voltak kíváncsiak a Debreceni Állatkertben, főleg kisgyerekes családok érkeztek.

Február másodika egyébként nemcsak jeles magyar időjósló nap, hanem nemzetközi medve és mormota nap is – ismertette Pitlik Fanni Flóra.