Papp-Kunkli Nóra, a megyei katasztrófavédelem szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a jég a tavakon, nyílt vizeken soha nem egyforma vastag, ezért se kíséreljünk meg rajta átkelni! 
A part közelében rendszerint vékonyabb a fagyott vízréteg, ezért könnyebben törik. A meleg források különösen veszélyesek, mert nem mindig hoznak létre jégmentes helyeket, hanem csak elvékonyítják a jeget, s az nem látható.

A téli jeges sportoláshoz legalább 8-10 centiméteres jégtakaró szükséges, de 12 centis jégvastagság esetén már biztonságban érezhetjük magunkat – ismertette szóvivő.

Többen nagyobb biztonságban

Aztán mindenkit arra kért, hogy soha ne egyedül menjünk a jégre kikapcsolódni. Legalább ketten, optimális esetben hárman együtt sportoljunk, így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén. Fontos a ruházat helyes megválasztása. Testhez simuló, több rétegű, lehetőleg kis nedvszívó tulajdonságú (termo, orkán, pamut) ruhákat válasszunk. Ezek lassan engedik át a vizet, így ha vízbe esünk, nem nagy súllyal húznak le, és lassabban hűl ki a testünk. Ha elesünk a jégen, nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk. Síbottal vagy bottal ellenőrizzük az előttünk lévő jég vastagságát, szilárdságát!

A jég beszakadását rendszerint már előre jelzi a ropogás, recsegés és a felület süllyedése. Ekkor a beszakadás még elkerülhető. Ilyenkor azonnal hasaljunk le, lehetőleg arccal a part felé. Lassú, nyugodt mozdulatokkal, (a lehető legnagyobb felfekvési felületen) kússzunk kifelé!

Soha ne kerüljünk a jég alá!

Ha a jég előjelek nélkül szakad be, vagy túlságosan későn reagálunk, és már összetört alattunk, azonnal tárjuk szét karjainkat és dőljünk előre. Gátoljuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk, vagy lemerüljünk a hideg vízbe – tanácsolta a szóvivő.