2019. február 12-én a 12.b-nek lehetősége nyílt Szalai Melinda történelem szakos tanárnőnek köszönhetően, hogy ellátogasson Ebesre a Széchényi Ferenc Tájmúzeumba.
Rendkívül izgalmas volt a megszokott történelemóráktól elszakadva egy másabb légtérben beszélgetni a munkatáborok világáról.

Elsőként a múzeum történésze, Seres László mutatta be nekünk a diktatúrák korát, az akkori életet és szemléltette számunkra egy előadás keretében képekkel, térképekkel.

Ezt követően beszélgethettünk egy nagyon kedves idős hölggyel, dr. Bárány Ottóné Badi Györgyivel, aki maga is túlélt egy ilyen szörnyű munkatábort. Elmesélte nekünk mindazt, amit ő átélt, ahogy elvitték a családját, a tábor körülményeit, amit ott csinálniuk kellett és a szabadulás utáni életet, a visszailleszkedést a társadalomba. 

1950-ben, amikor ő tizenkétéves volt, telepítették ki a családjával együtt a Hortobágy területén működő Lenin-tanyára, ami a kommunisták idejében létezett. Összesen három évet töltöttek ott embertelen körülmények között rabszolgamunkára ítélve. Minden nap reménykedve várták, hogy mit hoz a holnap, elengedik-e őket és így telt el folyamatos bizonytalanságban a három év, míg fel nem szabadították.

A foglalkozás utolsó állomásánál meg is tekinthettük, hogy milyen állapotok uralkodtak a táborokban az erre a célra kialakított múzeumi teremben.

Bátran kijelenthetem, hogy nagyszerű élményekkel gazdagodtunk és ez véleményem szerint mindannyiunk számára egy felejthetetlen élmény volt. Bárcsak mindenkinek része lehetne egy ilyen találkozásban, hogy átértékelhessünk a mindennapjainkat, többre becsüljük azt, amink ma van.

Írta: Bencsik Dorina a Hőgyes Endre Gimnázium 12.b osztályos tanulója