Elfogadták a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a kapcsolódó hivatal idei költségvetését. 
A 16 igen, 0 nem és 7 tartózkodás mellett jóváhagyott dokumentum szerint a kiadások és a bevételek egyensúlyban maradnak 2019-ben, mindkettő 879 millió forint lesz. A központi, állami költségvetésből idén is 283 millió forint támogatásra számítanak a megyénél. Adósságaik nincsenek.

Emelkedő bérköltségek

Az önkormányzati hivatali dolgozóik létszáma 27. A költségvetési rendeletből kiderül, hogy január 1-től a minimálbér bruttó 138 ezer forintról 149 ezer forintra, a szakképzettséget igénylő pozíciókban a garantált bérminimum bruttó 180 500 forintról 195 ezer forintra emelkedett.

A megyei önkormányzat új költségvetéséről szóló vitában kiderült, a költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves cafeteriakerete idén sem haladhatja meg az évi bruttó 200 ezer forintot. A választható juttatások köre szűkült, kikerült a cafeteria-készpénz. 2019-ben a Széchenyi-pihenőkártya szálláshely-, vendéglátás-, szabadidő-alszámlái közül választhatnak dolgozóik.

Pajna Zoltán, a közgyűlés elnöke elmondta: új fejlesztési terveken is dolgoznak, melyek egyik legfontosabb célja, hogy a Debrecenbe érkező nagy cégek a megyéből válasszanak maguknak minél több beszállítót.

Ösztöndíj helyben maradóknak

A pénteki megyei közgyűlés folytatásában arról a hamarosan induló ösztöndíjról is tárgyaltak, amelynek lényege, hogy a hajdú-bihari települések túlnyomó többsége ösztöndíjat adna a jól tanuló, jól sportoló fiataloknak azért, hogy miután végeztek tanulmányaikkal, ne költözzenek el messzire lakóhelyükről, helyben (legalább Hajdú-Biharban) kamatoztassák tudásukat. A tervek szerint fél évig járó, havi 50 ezer forintra 16–26 éves középiskolások, egyetemisták pályázhatnak majd.

A következő előterjesztésben arról esett szó, milyen munkát végzett a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke és alelnökei 2018-ban. Az anyag szerint mintegy félezer eseményen, egyeztetésen, tárgyaláson, megbeszélésen, ünnepségen, megemlékezésen, konferencián, ülésen, találkozón, eredményhirdetésen, díjátadón, avatáson, átadáson vettek részt az önkormányzat vezetői. A közgyűlés elnökének 326 programja volt, az alelnökök pedig további 302 eseményen képviselték a megyei önkormányzatot. Számos alkalommal rendeztek a megyeházán az önkormányzat hazai és külföldi pályázataihoz kapcsolódó konferenciákat, workshopokat.

Fejlesztések a megyében

A folytatásban egyebek mellett kiderült, 2018-ban Szerepen, a Nagy utcában átadták azt az új, nyitott piacot, amely a helyi termékek igényes környezetben történő árusítását teszi lehetővé. Tiszacsegén megkezdődött a Fekete István Általános Iskola fejlesztése, modernizálása. Megszépült Körösszegapáti óvodája. Szerepen a bölcsit, az orvosi rendelőt és a védőnői szolgálat épületét korszerűsítették. Új oviba járhatnak a gyerekek Csökmőn. Berettyóújfaluban közösségi terek: park, utca, épület újul meg, alakul át. Debrecen ondódi városrészében új, 20×40 méteres füves focipályát avattak. Sárrétudvariban pedig bővítették, akadálymentessé tették az Idősek Klubjának otthont adó házat.