Forrásokat garantáltan nem veszíthetünk, ha egyes projektek megvalósításának netán műszaki akadályai lesznek, akkor azt sajnos tudomásul kell majd vennünk – reagált a Cívishír érdeklődésére Debrecen turisztikai feladatokért is felelős alpolgármestere, miután egy március 25-i kormányhatározat sok egyéb hazai forrású turisztikai beruházás között debreceni fejlesztésekről is kimondta, hogy „indikatív jellegűek”, azaz csak javasoltak, de nem kötelezőek.
A cívisváros esetében – miként ez a 2017-es kormányhatározat rögzíti – ilyen a Nagyerdő komplex turisztikai fejlesztése elnevezésű „csomag”, a kerekestelepi fürdőberuházás és több belvárosi projekt. Összesen bruttó 18 milliárd forint értékben.

Hogy pontosan melyek?
Nagyerdei tréningpálya-rendszer
 „Debi” – Közösségi Bringaprogram
 Adrenalin-kötélpálya kialakítása a Nagyerdei Víztoronynál
 az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő szolgáltatásbővítése
 Interaktív Vizes Gyermekközpont
 A Nagyerdei Szabadtéri Színpad fejlesztése
 A debreceni állatkert fejlesztése (II. ütem)
 A debreceni vidámpark fejlesztése    
 Varázserdő 
 Panorámalift és Visitdebrecen Kávézó
 A Vojtina Bábmúzeum létrehozása
 4 évszakos városközpont
 Kerekestelepi fürdőfejlesztés

– A mostani kormányhatározat révén a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) jogot és hatáskört kapott a kormánytól ahhoz, hogy a forrásokkal rendelkezve, a debreceni önkormányzattal közösen önállóan tudjon döntést hozni, s ne kelljen minden egyes projektmódosítást külön kormányülés elé vinni. 

Forrásokat garantáltan nem veszíthetünk, viszont a város számára a legjobb módon tudjuk rangsorolni a beruházásokat. Mindezek miatt már vártuk ezt a döntést, amely egyszerűsíti és gyorsítja a folyamatot – közölte Széles Diána. 

Az alpolgármester hozzátette: jelenleg napi kapcsolatban vannak a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, a beruházások adatlapjait beadták, s a projektfejlesztés első szakasza zajlik, mely során a szakmai és a műszaki megvalósítás lehetőségeit vizsgálják. – Közösen alakítjuk ki a koncepciókat, így minden egyes projekt Debrecen városa és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös döntése alapján fog megvalósulni. 

Amennyiben egyes projektek megvalósításának netán műszaki akadályai lesznek, akkor azt sajnos tudomásul kell vennünk. A város számára turisztikai szempontból mindegyik fejlesztés releváns és fontos – mondta.

Az MTÜ-től segítséget kértünk abban, hogy tisztán láthassuk a következő időszakban realizálható debreceni turisztikai fejlesztéseket. Ha megkapjuk a választ, természetesen közöljük.

A promenád még odébb van

A hajdúszoboszlói beruházások esetében hazai forrásból valósulna meg a „promenád”, vagyis a városi sétány (1,5 milliárd forint), a „strandfürdő minőségi kínálatbővítése új, egyedi élményövezet kialakításával” (1,5 milliárd forint) és egy „négy évszakos aktív élményközpontú attrakció-fejlesztés” (1 milliárd forint).

Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere a Facebook-oldalán jelezte, hogy március 26-án Budapesten találkozott a Magyar Turisztikai Ügynökség vezető szakembereivel a helyzet áttekintése érdekében. – Ami biztosnak tűnik, hogy a Mátyás király sétány átépítése ősszel megkezdődhet. Az ügynökség szerint rövidesen támogató döntés születik a gyógyfürdőkben megvalósuló fejlesztésekről is. Kérték, hogy a tervezett új medencét ne „Tahiti Beach”-nek nevezzük, hanem válasszunk illő nevet. A Gábor Áron utcára elképzelt promenád még gyermekcipőben jár – írta.

A Mátyás király sétány megújult formájában kilenc kanyarral kígyózik majd végig a szállodasoron, minden kanyarban egy-egy érdekes látványelemmel. A promenád-beruházás az Aqua-Palace fedett élményfürdőhöz vezető út fejlesztését takarja. A „négy évszakos” beruházás során a városközpont egy részét építenék át, egyebek mellett műjégpályát hozva létre, amely a téli hónapok kivételével termelői piacként szolgálna.

Forrás: Ratalics László / civishir.hu