A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját február 25-én tartják országszerte. A Hőgyes Endre Gimnázium tanárai és diákjai is megemlékeztek róluk.
Az osztályfőnökök és szaktanárok kivetítették az osztályoknak a bemutatókat, majd megbeszélték a látottakat és a hallottakat. Ezután azok, akiknek a B épületben volt órájuk, lementek az aulába és megtekintették a hortobágyi munkatáborokról szóló kiállítást, mely több napig látható volt az iskolában. 

A kiállításon és a diasorozaton rengeteg megdöbbentő érdekességet olvashattunk. Minket, diákokat tényleg érdekelt, hogy mi minden történt a Rákosi-korszakban, hiszen a szüleink, nagyszüleink a rendszerváltás előtt születtek, s nőttek fel. 

Talán éppen ezért lett libabőrös az osztály fele, amikor Kéri Kitti előadásában hallhattuk Faludy György: Kihallgatás című versét. Mindenki néma csöndben ülte végig az órát, amely most főként a megemlékezésről szólt. Szerintem nagyon szépen és jól összeállították a bemutatót a történelem szakos tanárok. 
Nekem is és több diáktársamnak is tetszett. Nagyon elgondolkodtatóra sikeredett a bemutató, hiszen senki sem gondolta volna, hogy közel 100 millió ember halt meg a kommunista rendszerben, de ahogy a videórészletben, dr. Bárány Ottóné Badi Györgyi túlélő visszaemlékezésében elhangzott, mindenhez hozzá lehet szokni, bele lehet törődni. 

A megemlékezés szervezői: Szalai Melinda, Papp Olívia, Szatmári Gábor

Írta: Vida Zsófia a Hőgyes Endre Gimnázium 9.a osztályos tanulója