Az irodalmi paródia lesz a fő témája az idei Debreceni Irodalmi Napok (DIN) programsorozatának, amelyet november 4. és 6. között rendeznek meg – közölték a szervezők csütörtökön a helyi Méliusz könyvtárban tartott sajtótájékoztatón.
Komolay Szabolcs, az önkormányzat tanácsnoka kiemelte: az utóbbi években egyfajta összművészeti fesztivállá vált a rendezvény, ahol az irodalom mellett például a fotóművészet és a színművészet is fontos szerepet kap.

Szirák Péter irodalomtörténész, a DIN kurátora kiemelte: az idén a fő téma az irodalmi paródia, vagyis az utánzás, a mimikri, a humort fakasztó ismétlés kérdése, megjelenése lesz a hazai és a külföldi irodalomban.

Ez a téma a szűkebb szakmai berkeken túl is érdeklődésre tarthat számot, amennyiben a paródia jelensége – az irodalmon innen és túl – vélhetően a művelt közönséget is foglalkoztatja – tette hozzá.

Szirák Péter elmondta azt is, hogy a tanácskozás közönségbarát megszervezésére törekedtek: irodalomtörténészek előadásaival indul a szakmai program, majd a felmerülő kérdések elmélyült megtárgyalására panelbeszélgetéseket rendeznek.

Bejelentette: az Alföld folyóirat szerkesztősége az Alföld-díjat idén Bengi László irodalomtörténésznek, Németh Zoltán költőnek, irodalomtörténésznek és posztumusz Térey János költőnek, írónak ítélte a folyóiratban megjelent színvonalas írásaiért.

Pogrányi Péter programszervező jelezte: a DIN első napján a Csokonai Színház művészei által összeállított Őszi hadjárat című felolvasóesttel Térey Jánosra emlékeznek. Vendégük lesz a jeles kritikus és szerkesztő, Reményi József Tamás, aki a kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként saját paródiáiból is fölolvas.

Ott lesz az eseményen Fenyő D. György, a jól ismert gimnáziumi tanár és pedagógiai szakíró, aki Balajthy Ágnessel együtt mutatja be a Debreceni Egyetemen a kortárs irodalom tanítását segítő, A Fausttól a Szívlapátig című kötetet.

A programot színesíti még a Bécsiné Kéri Ágota vezetésével induló Ady-séta, a Poén a képen – Humor a fotográfiában című fényképkiállítás és az Új Alföld Könyvek legfrissebb darabjának, Bódi Katalin Éva születése című könyvének bemutatója.

A Debreceni Irodalmi Napok programsorozatához kapcsolódva az Apolló mozi vendégül látja Hajdu Szabolcs filmrendezőt, akinek Ernelláék Farkaséknál című filmjét nézhetik meg az érdeklődők.

Pogrányi Péter elmondta azt is, hogy a debreceni Méliusz Juhász Péter könyvtár Egy félig csókolt csóknak a tüze. címmel hirdet versillusztrációs pályázatot Ady Endre nőkhöz, nőkről írott verseihez. Középiskolás diákok, amatőr és hivatásos alkotók, képzőművészek pályázatait egyaránt várják – fűzte hozzá.

Programok:

November 4. (hétfő)

9.30 óra: A Mester utca 4. előtt: A Mulandóság fia a Maradandóság városában. Helytörténeti séta Bécsiné Kléri Ágota vezetésével. Találkozóhely: Debrecen, Mester utca 4. A séta időtartama másfél óra. A részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött: helyismeret@meliusz.hu.

17.00 óra: Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Központi Könyvtár, első emeleti kerengő: Poén a képen – humor a fotográfiában. A Debreceni Fotóklub kiállításának megnyitója. A kiállítást megnyitja: Vranyecz Artúr színművész.

19.00 óra: Csokonai Színház, Horváth Árpád Stúdiószínház: Őszi hadjárat – Színházi est Térey János emlékére. Az előadás után a színészekkel Korpa Tamás beszélget. Belépő: 600 Ft.

November 5. (kedd)

16.00 óra: Nagyerdei Víztorony: A paródia. Főreferátumok: Bényei Tamás – A paródia viszonyai. Balogh Gergő – Paródia, erőszak és szeretet.

17.00-17.15 óra Kávészünet.

17.15 óra: A paródia – panelbeszélgetés. Résztvevők: Balogh Gergő, Bényei Tamás és Reményi József Tamás. Moderál: Szirák Péter.

18.00-18.15 óra: Kávészünet

18.15 óra: Alföld-díjasok estje. Az Alföld-folyóirat szerkesztősége által odaítélt díjak átadása. Moderál: Szirák Péter és Herczeg Ákos; laudál: Lapis József, Áfra János és Fodor Péter. Közreműködik: Versánszky Ildikó.

November 6. (szerda)

15.00 óra: Debreceni Egyetem, főépület, Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet, Könyvtár (303-as terem): Hogyan tanítsunk kortárs irodalmat? Vendégek: Balajthy Ágnes, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet tanársegédje és Fenyő D. György, a budapesti Radnóti Gimnázium tanára. A beszélgetést Bodrogi Ferenc vezeti.

16.30 óra: Debreceni Egyetem, főépület, Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet, Könyvtár (303-as terem): Éva születése – Bódi Katalin kötetének bemutatója. A szerzővel Áfra János, a kötet szerkesztője beszélget.

November 9. (szombat)

17.30 óra. Apolló mozi: Ernelláék Farkaséknál – filmvetítés és közönségtalálkozó. A Debreceni Irodalmi Napok programsorozatához kapcsolódva az Apolló mozi vendégül látja Hajdu Szabolcs filmrendezőt. A filmvetítést közönségtalálkozó, beszélgetés követi. Helyfoglalás érkezési sorrendben a terem befogadóképességéig (74 fő). Helyszín: Apolló mozi, Soós Imre-terem (Debrecen, Miklós utca 1.) A vetítés 17.30 órakor kezdődik, a belépés díjtalan.