2020. február 15-én 17.00 órától a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtárban „Egy kalap alatt” címmel kerül sor a Kárpát-medence nemezkészítőinek kiállítására, ahol hagyományos és mai fejfedők lesznek a tárlat főszereplői.

A kiállítást megnyitja Dr. Vajda Mária PhD nyugalmazott főmuzeológus, címzetes egyetemi docens. Közreműködik a Művelődési Központ Citera Együttese. 

Eurázsia népei évezredek óta készítik és használják hanem, ezt a csodálatos anyagot. A sokféle nemeztárgy között van egy, mely - bár különböző formákban -, valamennyi nemezkészítő nép körében ismert, ez a nemezfejfedő. A magyarságnál szinte teljes története során kimutatható ennek használata, olyannyira, hogy volt idő, amikor a magyar süveg európai divatot teremtett.

Ha valaki süvegel, azt jelenti nyelvünkben, hogy fejfedőt levével tisztelettel köszönt valakit. A kalap elterjedésével a fejfedőt idéző szólásainak se szeri se száma. 

Ha valakit került a szerencse arra azt mondták: ha kalapos volna, az emberek fejetlen jönnének a világra. Kinek milyen a kalapja, olyannal köszön - jelezték ezzel, hogy mindenki vállalja fel maga sorsát. A maradi gondolkodás ember hamar megkapta a jelzőjét: vaskalapos. Persze régen sem volt mindenki ilyen, hiszen nem lehet mindenkit egy kalap alá venni. Ám ha valakit tisztelet illetett, nem maradt el a szólás: le a kalappal előtte. 

Nyelvünkben a nemezből készült fejfedőket több szóval is jelöljük formája alapján. Így a nemezkalap mellett létezik nemezsüveg, nemezsapka, kalpag, föveg. 

A kiállított fejfedők több évtizede bevált módszerekkel készültek, formájuk mégis mai. A hagyományos süvegek és pásztorkalapok mellett megjelennek a színházi fejfedők, az elegáns és bohókás báli darabok is. A világ változását a kalapok éppúgy követik, mint az emberek. A fejfedők ma is kifejezik viselőjük gondolkodását a világról, ezért a sokszínűség együtt jár a viselettel, még ha egy kalap alatt mutatkoznak is be a magyar nemez készítők.

A kiállítás alkotói: Aba Perényi Ákos, Árvai Anikó, Buda Jánosné, Bodnár Balázs, Bors Franciska, Burzukné Szilágyi Edit, Farkasdi Judit, Fazekas Anett, György Enikő, György Domonkos, Hoós Rita, Horváth Beáta, Hunyadvári Szilvia, Illesházy Kata, Kiss Dávid, Kiss Ferenc, Kiss Judit, Mátyás Zsuzsanna, Mihalkó Emese, néhai Mihalkó Gyula, Sárospataki Éva, Somlóvári Ibolya, Soos Anita, Sós Attila, Szakady Kincső, Szepessy Ágnes Enikő, Tóth-Pócs Judit, Vargáné Mile Katalin, Vetró Mihály, A Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskola nemezes műhelye.

A kalapokat kísérő tükrök a Nádudvari Faműves Műhelyben készültek Győri Balázs irányításával.

A kiállítás március 16. tekinthető meg.