Valószínűleg mindenkinek mást jelent az örömteli élet. Egy biztos, hogy a pozitív szemlélet és az odafigyelés magunkra és másokra nem árthat. De vajon generálhatjuk ezt egy kicsit mesterségesen azzal, hogy meghatározott technikákat alkalmazunk? Mik azok a tevékenységek, életmódbeli változtatások, amelyekkel egyértelműen hozzájárulhatunk a testi-lelki fejlődésünkhöz, egészségünkhöz?
Ezekre a kérdésekre (is) keresem a választ, így Végh Viktóriát kértem meg arra, hogy ossza meg a témában eddig elért tapasztalatait, ő azt vallja: hivatása, életfeladata is egyben. Viktória nevéhez kapcsolódik az Örömteli élet Életmód Program, mellyel sokaknak segített már elindulni a gyógyulás útjain, melynek célállomása az Örömteli élet.

Viktória szerint lelki egészségünket pozitívan befolyásolja többek között az önismeret, a célok kitűzése, a kreatív tervezés, naplóírás (ez az egyik személyes kedvencem), a stresszkezelés,stb., a fizikai egészségünkben pedig jelentős szerepe van az életmódunknak, mennyit mozgunk és mit eszünk, iszunk. Tehát a jó hír, hogy a legtöbb dolog olyasmi, amit mi magunk befolyásolhatunk, és akár már ma is el lehet kezdeni. :)

"2017-ben született meg az Örömteli élet. Ez a neve annak a nevemhez kapcsolódó életmódprogramnak, amelyet az általam múltban megélt tapasztalatok, a mögöttem álló évek hosszas önismereti munkája, és a pozitív pszichológia elméletei,valamint egészségtudományi vizsgálatok eredményei alapján állítottam össze. Idővel ugyanezzel a névvel megszületett weboldalam, aminek egyre több követője lett. Időről- időre fejlődött, ahogy telt az idő új ajtók nyíltak meg... ez vezetett oda, hogy mára az Örömteli élet vállalkozássá vált."-olvasható Végh Viktória weboldalán

Hogyan indult el az Örömteli élet Életmód programod? Kiknek segít leginkább

"Én azt gondolom, hogy mindannyiunknak van egy életfeladata.

Mindannyian okkal, és céllal érkezünk erre a világra. Azt, hogy kinek mi lesz a feladata itt a Földön, nem mindig könnyű felismerni, én ilyen szempontból a szerencsésebbek közé tartozom, mert fiatal voltam még nagyon, amikor már látni lehetett, hogy mi az én feladatom.

Miután megküzdöttem, amivel meg kellett, megtapasztaltam, amit meg kellett- úgy szoktam fogalmazni, hogy megtanította az élet, felkészített a rám váró szerepre. Így elkezdtem eleget tenni életfeladatomnak, és teszem azóta is minden nap. Ennek köszönhetően választottam a hivatásom, a pszichológiát, és ennek eredményeként született meg az Örömteli élet Életmód program, melyet saját tapasztalataim, a pozitív pszichológia legjelentősebb elméletei, boldogságkutatások eredményei, és egészségtudományi vizsgálatok eredményei alapján állítottam össze. A program legfontosabb célja az, hogy elvezessen a testileg-lelkileg egészséges örömteli élethez."

A program összeállításakor gondoltam azokra is, akik mára már lehet elveszítették az életbe vetett hitüket! Célom rávilágítani, hogy van kiút, illetve, hogy ha minden nap tesz érte az ember, dolgozik azon, hogy örömteli élete legyen, a munkájának meglesz a gyümölcse.

Az Örömteli élet egyfajta életstílus, mely némi tanulással, és sok-sok gyakorlással bárki számára elsajátítható, aki célként tűzi ki azt, és tesz is érte! Azt azonban mindenképp szeretném elmondani, hogy az Örömteli élet az én olvasatomban nem tökéletes életet jelent.

Nagyon ellene vagyok napjaink nagy népszerűségnek örvendő divatirányzatának, amit hurráoptimizmusnak is nevezünk. Ez az irányzat ugye egy irreális optimizmusra tanítja a követőit, azt hirdetve, hogy az életed irányítása a Te kezedben van, és a gondolataid által  bármit megteremthetsz, nem létezik akadály, bármi elérhető, csak akarni kell. Nekem az a problémám ezzel, hogy valahol arra ösztönzi az embereket, hogy ne vegyenek tudomást az életükben bekövetkező problémákról (melyek, mint tudjuk életünk természetes velejárói), csak a jóra koncentráljanak, a negatív érzéseket zárják ki, ami az érzelmek elfojtásához vezethet, erről pedig mindannyian tudjuk, hogy milyen káros az egészségünkre nézve.

Az én programomban is fontos szerepe van a pozitív gondolkodásnak, de ugyanakkor a valósághű észlelésnek, és nehézségekkel való megküzdésnek is." 

Mik a tapasztalataid, kapsz visszajelzéseket arról, hogy kinek hogyan sikerül elvégeznie, hogyan működik?

"A program elsajátítása személyes és online formában történik, illetve februárban alakult meg az első Örömteli élet Életmód klub Hajdúszoboszlón, ahol csoport formájában ismerkednek a klub tagjai a programmal.

"...nemcsak egy játékot nyertem, hanem egy fantasztikus embert is megismertem. Viki nagyon sokat segített nekem a két hét alatt, és elindított az úton az Örömteli Élet felé"- csak egy a sok kedves visszajelzésből, amelyet a programot már elvégzett személyektől kapok."

A Bach virágterápia mikor és hogyan kapcsolódott a programhoz? Hogyan alkalmazod?

2018 őszétől kezdtem el a virágterápiával foglalkozni. Amikor megismerkedtem magával a módszerrel, rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Elsőre nagyon tetszett az, hogy egy természetes gyógymódról van szó, ami teljesen veszélytelen. Az esszenciáknak nincs mellékhatásuk, és nem áll fenn a hozzászokás veszélye sem. Továbbá nagyon közel áll hozzám a holisztikus szemlélet, ami jellemzi a Bach Virágterápiát. Miután nagyon sok pozitív véleményt olvastam magáról a módszerről, egyre inkább úgy éreztem, hogy szeretnék komolyabban megismerkedni vele.

Önmagában is alkalmazom a Bach-féle Virágterápiát, de többnyire inkább az Örömteli élet Életmód Program kiegészítéseként, miután kiválóan alkalmazható más gyógymódokkal együtt is.

Az örömteli élet karkötőnek mi a története? Egyfajta emlékeztető az életmódra vagy az kapja a programhoz, aki elvégzi azt? 

Az Örömteli élet karkötőn egy életfa medál van. Az életfa a változást, a fejlődést szimbolizálja. Mi, akik viseljük, hiszünk abban, hogy mi magunk is tehetünk azért, hogy az életünk örömteli legyen! Hiszünk abban, hogy, ha mi magunk Örömteli életet élünk, ezzel a környezetünkben lévők életére is pozitív hatással lehetünk, majd ők maguk is mások életére. Hiszünk a szeretet erejében, a fejlődésben, és az itt és a most, a jelen tudatosság, és persze az egészségtudatosság fontosságában.

A karkötőt ajándékba kapják azok, akik belevágnak a programba. Ezzel szeretném inspirálni azokat, akik elindulnak az Örömteli élet felé vezető úton.