A személyes sértődöttségekből fakadó viták helyett a hajdúszoboszlói városvezetésnek nem ártana példát venni Debrecenről, hogy a mindenütt fejlődő országban ne csak utolsóként kullogók legyünk. 
Ahogy befejezték a múlt évet, úgy kezdték a 2019-et Debrecenben. Újabb német gépipari cég települ a Határ úti Ipari Parkba. 

A német Bürkle-csoport 50 várost megvizsgálva döntött Debrecen mellett és ott építi fel Németországon kívüli első európai gyárát. Fontos volt számukra a Debreceni Nemzetközi Repülőtér, a Debreceni Egyetem és a Debreceni Szakképzési Centrum jelenléte ami úgy-e Szoboszlótól sincs egy csillagfényévnyi távolságra. 

A présgépeket, lamináló rendszereket és autóipari gépeket előállító cég 2 millió euró befektetéssel első körben 40 új munkahelyet teremt

A fejlesztésben partnere a Xanga-csoport, amely az alapinfrastruktúrát építi meg és újabb 30 hektárral bővíti a jelenleg 100 hektáros ipari parkot.

De, hogy tovább folytassuk a sort, mint Debrecent irigykedve néző szoboszlóiak, vegyünk egy másik példát is. 

A legújabb hírek szerint a világszerte 17 ezer embert foglalkoztató Diehl-csoport globális vállalatként választotta Debrecent, biztosítva ezáltal egy új iparág - a repülőgépipar - megjelenését Debrecenben. 
A Diehl Aviation döntése Debrecen számára stratégiai jelentőségű, hiszen ezzel egy újabb magas hozzáadott értékű iparág honosodott meg Debrecenben. Így települtek a városba informatikai, biotechnológiai, gyógyszeripari, gépipari, járműipari és szolgáltató cégek. 

A világ repülőgépgyártásának élvonalába tartozó Diehl Aviation megérkezésével egy újabb ágazat, a mérnöki tevékenység is megerősödik. A Diehl azokat a fiatal, kreatív, magas szintű tudással rendelkező mérnököket, szakembereket köti Debrecenhez, akikre a város a jövőjét építik. 

És Szoboszlón? 

De ahhoz, hogy Hajdúszoboszlón is haladni lehessen a korral a kerékkötés helyett a dinamizmus politikáját kellene folytatni. 

És itt tovább folytathatnánk a sort egy csomó "De ahhoz, hogy" kezdetű mondatta...