2019. március 1-én 16 óra 30 perces kezdettel a nádudvari Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtár ad otthont Maczik Erika „Családjaink története, Nádudvar története” című előadásának, amely a családkutatásról szól. 
Maczik Erika negyed évszázada kutatja őseit Maczik Erika. Több száz évre visszamenőleg megtalálta.

Egyetemista korában kezdett amatőr szinten kutakodni saját famíliája múltja után. Vallja, hogy őseink megismerése által közelebb kerülhetünk saját énünkhöz. Diplomamunkája készítése során a helyi református egyház anyakönyveit böngészve jutott eszébe, hogy saját felmenőit is kikutatja. Ebben a nagymamai ágat, míg később, a világháló segítségével a többi rokoni ágat is sikerült fellelni.

A háromgyermekes édesanya ősei egy közép-európai mixet alkotnak, hiszen az általa is tovább vitt evangélikus hitűek mellett református és ortodox ősök is vannak a családfán.

Az öt generáció óta ugyanabban a házban otthonra lelő család sarjaként arra is kíváncsi volt, hogy ősei régen hol laktak a településen. Az aprólékos munkában segítségére van térképész férje, Kovács Zsolt is. Levéltári iratok mellett az anyakönyvek szolgálnak forrásul a főállásban városfejlesztési szakemberként dolgozó Maczik Erika számára.

Másoknak is tudott már segíteni az ősi szálak felgöngyölítésében, volt, aki török kori hős felmenőre lelt így. Erika sokat tett azért is, hogy a nádudvari temetőben nyugvó Lukács Dénes’48-as tüzérezredes múltját is megismerhessék az itt lakók."