Nem a 47-es főutat négysávosítják majd, hanem egy új nyomvonalon építenék meg az M47-es négysávos utat.
A jelenleg 2x1 sávos, Debrecent Szegeddel összekötő 47. sz. főút Debrecen-Békéscsaba közötti szakaszának 2x2 sávos kialakítását célzó tervezési folyamat már 2018-ban elkezdődött a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. irányításával. 

A szakmai egyeztetések végére három nyomvonalat jelöltek meg. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése március 8-i ülésén  a térképen pirossal jelölt „I” számú nyomvonal támogatásáról döntött.

Az indoklás szerint ezen útszakasz megvalósítása több új gazdasági és társadalmi lehetőséget nyitna meg, továbbá elmondható, hogy az I. számú nyomvonal vonatkozásában keletkezik a legkevesebb és legkisebb mértékű konfliktus élővilág-védelmi és környezetvédelmi szempontból. 

Az érintett települések: Gáborján, Váncsod, Bojt, Biharkeresztes, Told, Berekböszörmény, Körösszegapáti, Magyarhomorog, Körösszakál, Biharugra, Komádi, Zadány, Okány, Sarkad, Tarhos, Gyula, Békés, Békéscsaba.
Egyhangúlag fogadta el a közgyűlés a Hajdú-Bihar Megye Területi és Gazdaságstratégiai Fejlesztési Tervéről szóló tájékoztatót is. A készülő dokumentum az „Észak-kelet Magyarország komplex területi és gazdaságstratégiai fejlesztési terve a határon túli területek bevonásával” címet viseli, ezen belül Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és a határos külhoni területek középtávú fejlesztési tervét tartalmazza. Küldetése, hogy a térségre irányuló jelenlegi kormányzati figyelem a betelepülő nagyvállalatok és befektetések hatásait fenntartható fejlődési pályára állítsa. 

A testület elfogadta továbbá a megyei önkormányzat 2018. évi költségvetési rendeletének módosítását, a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2019. évi üzleti tervét, valamint a PURE COSMOS („Authorities Role Enhancing Competitiveness of SMEs” – „Állami intézmények szerepe a kis- és középvállalkozások versenyképességének erősítésében”) projekt keretében kidolgozott Megyei Akciótervet is. 

A közgyűlés végén bemutatkozott a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium valamint a berettyóújfalui Brózik Dezső tagintézmény.