Debrecenben minden önkormányzati ágazatának több pénz jut majd mint tavaly. 
Rekordnagyságú, 174,8 milliárd forintos főösszeggel elfogadták a debreceni önkormányzati képviselők a cívisváros önkormányzatának 2019-es költségvetését. Ez az összeg Hajdúszoboszló város költségvetésének 26-szorosa. Ha ezt lebontjuk főre, akkor meg kell állapítanunk, hogy Debrecen sajnos másfélszer jobban teljesít városunknál.

Papp László polgármester a büdzséről szóló vitában úgy fogalmazott, hogy a magas mérlegfőösszeg mellett az önkormányzat, a polgármesteri hivatal, az intézmények részéről rendkívül feszes, szoros gazdálkodás szükségeltetik. 

(A rekordösszeg abból is adódik, hogy ebben az évben végzik el az Észak-nyugati Gazdasági Övezet kialakításához szükséges beruházásokat, melyek összege meghaladja a 35 milliárd forintot.) 

Debrecen nem szorul hitelfelvételére, ami azért nagy eredmény, mert akkor, amikor az Új Főnix Terv és a Modern Városok Program keretében megvalósuló beruházásokat kalkulálták, még 20-30-40 százalékkal alacsonyabbak voltak az építőipari árak, mint manapság.

Az elmúlt évek sikeres gazdaságfejlesztési politikájának, a sok betelepülő cégnek, a tőlük származó adóbevételeknek köszönhetően várhatóan 4,9 százalékkal emelkednek a debreceni önkormányzat adóbevételei. 

Így nemcsak beruházásokra, városüzemeltetésre, hanem szinte minden önkormányzati ágazatnak, például a kulturálisnak és a szociálisnak is több jut majd, mint korábban – tette hozzá a polgármester.

Forrás: haon.hu