Kilencvenkét éves korában meghalt Szél Júlia, a Magyar Rádió egykori munkatársa, a Hajdúszoboszlói Polgári Olvasókör tiszteletbeli elnöke.

Szél Júlia 1949-1950 között a Magyar Rádió külső munkatársa, 1950-1991 között a Magyar Rádió munkatársa, az aktuális politikai, gazdasági, majd a belpolitikai rovat munkatársa és főmunkatársa volt.

1952-1957 között az ELTE BTK magyar szakán tanult. 1970-1985 között a Kóta szerkesztőbizottsági tagja volt. 1992-ben vonult nyugdíjba.

Emlékezzünk Szél Júliára életútjának fontosabb állomásainak végigkísérésével.

Kalmár Árpádné Szél Júlia Hajdúszoboszlón látta meg a napvilágot, itt élte meg gyermekéveit. Családjával a háborút Debrecenben vészelték át. 1948-tól népi kollégista Budapesten, a következő év tavaszától a Magyar Rádió munkatársa. Hamar ismertté vált szép magyar, de ízes hajdúsági beszédéről, melyet büszkén vállalt. Az 50-es években magyar szakos bölcsész diplomát szerzett. Hivatása szerelmese, rengeteg riportot készített itthon és világszerte. Nyugdíjazásáig, 1992-ig a Magyar Rádió a munkahelye. 2006-ig hangzottak el riportjai. Számos alkalommal volt témája városunk, a hajdúsági emberek. Munkájával segítette 1987-ben a II. világháborús emlékmű állításához kezdeményezett adománygyűjtést. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 150. évfordulójára a hajdúszoboszlói emlékekről készített műsort. A millennium évében Ő a zászlóanya Hajdúszoboszlón.

„Mindig is vissza akartam jönni, mintha soha el sem jöttem volna, nekem olyan Szoboszló, mint valami folytonosság bennem” – nyilatkozta egyik visszaemlékezésében.

Életének derűs alkonyát történész férjével szülővárosában töltötte. A 2014-ben újjáalakult Polgári Olvasókör tiszteletbeli, aktív tagja volt.

Hajdúszoboszló Város képviselő-testülete Szél Júlia szülőföld iránt elkötelezett szakmai életútját Hajdúszoboszló Városért kitüntetéssel köszönte meg.

Isten nyugosztalja! Férjének, családjának vigasztalódást kívánunk!