Bemutatták az első nyaralóhajót az Utazás 2019 kiállításon, a Hungexpón. 
A Nicols Estivale Octo típusú nyaralóhajó 8-10 személy szállítására és egyben szállására alkalmas. A gyártó idén még további 9, 2020 májusáig összesen 20 hajót szállít le a Tisza-tó, Felső-Tisza vidékére, ami várhatóan felpezsdíti a régió idegenforgalmát.

A francia és angol mintára kidolgozott program elindításához 4,6 milliárd forintot különítettek el a kormány, melyből körülbelül 1,6 milliárd forintot fordítanak a hajók vásárlására, a fennmaradó összeget a vízi utak kijelölésére, legalább 15 kikötő építésére, vagy a régiek felújítására, valamint egyéb infrastrukturális beruházásokra fordítják.

Révész Máriusz kormánybiztos beszámolt arról, hogy a nyaralóhajózási programban szereplő 11 kikötőfejlesztésre kiírt tenderre beadott ajánlatokat érvénytelennek nyilvánították, mert a beérkezett ajánlatok közül a legolcsóbb is 30-40 százalékkal meghaladta a tervezett 1,6 milliárd forintos keretet. 
A Mahart szakembereinek és különböző tervezők véleménye alapján az a döntés született, hogy a kikötőfejlesztési feladatot 5 kisebb egységre bontják, hogy az előirányzott költségvetésen belül megvalósuljon a beruházás közbeszerzési kiírás révén.

Két úgynevezett báziskikötő lesz Kiskörén és Tokajban, ezeknél tankolási, vagy szennyvíz kivételi lehetőséget is biztosítanak a hajók számára. 2018-ban először a Tiszán Kiskörétől Vásárosnaményig, a Bodrogon pedig Tokajtól a szlovák határig indul el a szolgáltatás a MAHART Magyar Hajózási Zrt. részvételével. Később a hajózhatóvá tett Keleti Főcsatorna is bekapcsolódik a programba, amelyen Hajdúszoboszlóig, és a Hortobágyig érhetnek el hajóval a turisták - írja a Borsod24.