Tizennegyedik alkalommal rendezte meg november 5-én a debreceni Suliszerviz Pedagógiai Intézet és a szoboszlói művelődési központ az országos középiskolai képzőművészeti diáktárlatot, az országos közoktatási szakértői konferencia kísérő rendezvényeként a Hunguest Hotel Békében.
Az idén 298 alkotás érkezett, országszerte 16 településről, nem csak művészeti iskolákból. Az Aknay János, Komiszár János, Rácz Imre alkotta zsűri 5 díjat, 5 különdíjat és 4 alkotóközösség 33 diákját választotta ki a kiállításmegnyitóval egybekötött díjátadóra.

A művészetoktatás és a kreativitás fontosságát hangsúlyozta megnyitó beszédében Szűcs Tibor, a Művészeti Szakközépiskolák Szövetségének elnöke, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Gyakorlóiskolájának igazgatója. – A kreativitás kulcsfogalommá vált. 

A világ legnagyobb üzleti szervezeteinek felmérése szerint az üzleti világ legfontosabb elvárásai között 2015-ben a kreativitás még a 8. helyen állt, most a második! Nemcsak a művészetben került előtérbe tehát a kreativitás, a leleményesség, a játékosság, hanem mindenütt. 

Példákkal támasztotta alá, iskolájukba is egyre több diákot azért íratnak be, hogy az alapvető kompetenciákat: kreativitás, együttműködési készség, kudarctűrő képesség, ami gyakran visszaköszön a művészeti képzések során, elsajátítsák, kifejlesszék magukban, melyet később nem művészként, hanem az élet más területein fognak hasznosítani.
A díjazottak között Hajdú-Biharból két egyénit, egy különdíjat, egy csoportdíjat nyertek a debreceni Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium alkotói. Komiszár János a Napló kérdésére elmondta: kiváló tanárok segítségével, kiválót alkottak a Kós-diákok az arcképfestésben, portrérajzolásban. Síkra bontással kubista portrékat készítettek, melyek remekül mutatnak a térben.

Díjazottak Hajdú-Bihar megyéből

Egyéni alkotók: 1. Kovács Judit (Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium), 2. Bene Rita, 3. Sándor Eszter Erzsébet (a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium diákjai).

Különdíjasok: 1. Venter Flóra Zita (Debreceni Ady Endre Gimnázium), 4. Révész Dóra (Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium).

Csoportdíjak: 2. a Kós Károly 33 diákja

Az információt leadta: Tibai Irma a osztrák érdekeltségű haon.hu-nak