A Városházán a mai napra szervezett sajtótájékoztató keretében került átadásra a Bocskai-jogar másolata, melyet az önkormányzat a TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című felhívás keretében megvalósuló „Magyar szürkék útja –Oxenweg” megyei konzorciumi projekt részeként készíttetett.

Ezzel Hajdúszoboszló birtokába került a nagy hajdútelepítő erdélyi fejedelem, Bocskai István jogarának hiteles műtárgy másolata.
A jogarmásolatot Czeglédi Gyula polgármester Úr vette át Dr. Takács József ötvös-gemmológustól, aki közel egy évig, jelentős ötvösstábbal dolgozott a másolaton. A szaktudományos hátteret a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum biztosította a projekthez. Dr. Bihari-Horváth László múzeumigazgató szervezte meg a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeumban őrzött eredeti jogar felmérését és dokumentálását, amely hiteles alapot biztosított a szakszerű kivitelezéshez.

A műtárgy másolat a Bocskai Múzeum idén nyíló Fejedelmi Kincstárában lesz megtekinthető, az ugyancsak készülő Bocskai-korona másolatával együtt. A Pajna Zoltán megyei közgyűlési elnök által képviselt megyei önkormányzat, mint a pályázati konzorcium vezetője a megyei értékekre épülő turizmus fejlesztését tűzte ki célul egy kulturális turisztikai útvonal kialakításával. 
Az útvonalon lévő, a konzorciumban részt vevő települések – többek között – a pásztorkultúra és a hajdúmúlt témáiban hoznak létre új turisztikai attrakciókat. Ezek egyike lesz a Fejedelmi Kincstár, amely méltán járul majd hozzá Hajdú-Bihar megye kulturális turizmusának a fejlődéséhez.