Kövess minket

Vészhelyzetben meghozott polgármesteri határozatok születtek Hajdúszoboszlón

Április 23-án a korábbi posztban jelzett jogszabályi kötelmek figyelembe vételével Hajdúszoboszló Város Képviselő Testülete helyett dr. Korpos Szabolcs jegyző úr és a jegyzőkönyv vezető jelenlétében Czeglédi Gyula Polgármester Úr meghozta azokat a döntéseket, amelyeket alátámasztó előterjesztéseket a múlt héten a képviselők részére kiküldött és kérte a képviselők írásos szavazatát.
Minden döntés többségi, vagy egyhangú képviselői szavazat alapján került meghozatalra.
A polgármester fontosnak tartotta megjegyezni, hogy dr. Sóvágó László korábbi polgármester, jelenlegi képviselő január óta nem veszt részt a képviselő testület munkájában és ki sem mentette magát a február – márciusi ülésekről való távol maradása miatt, illetve a jelenlegi előterjesztésekkel kapcsolatban sem élt írásbeli véleményezési- és szavazási lehetőségével.
A döntésben elfogadásra került a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. 2019. évi gazdálkodásáról szóló beszámolója, valamint a Polgármesteri Hivatal beszámolója a múlt évi működéséről valamint a mezei őrszolgálatról szóló tájékoztató. 
Czeglédi Gyula Polgármester Úr kiemelte, hogy a Hungarospa 2019-ben ismét kiemelkedő évet tudhat maga mögött, rekord összegű, 5,3 milliárd forint árbevétel mellett 468 millió forint mérleg szerinti eredményt realizált, az összes vendégforgalom stagnálása, illetve 1,5 %-os csökkenése mellett. 
Ezt az eredményt még az a tényező sem homályosíthatja el, mely szerint egy bizalmi munkakörben foglalkoztatott munkavállaló, pénzügyi visszaélést követett el. Ez a bűnös cselekedet a menedzsmentre és a többi munkavállalóra sem vetíthet negatív fényt. Az esettel kapcsolatban a szükséges jogi lépés és intézkedés azonnal megtörtént.
A képviselőkkel leegyeztetett polgármesteri döntés kiemelt pontja volt Hajdúszoboszló város ez évi költségvetésének felülvizsgálata a koronavírus miatt bevezetett intézkedések figyelembe vételével. Sajnálatos, hogy az eddig bevezetett kormány rendeletek és intézkedések jelentős mértékű adóbevétel elvonást eredményeztek. 
A gépjármú adó elvonás 82 millió forint elmaradást jelent, az idegenforgalmi adó beszedésének elmaradása több, mint 400 millió forint adóbevétel kiesést eredményez és további kiesést jelent az állam által fizetett IFA utáni egy forint felfüggesztése, mely további mínusz 300 millió forint. 
Valamennyi visszapótlást jelenthet a 3-4. negyedévben a tényleges bevallás alapján a vendég helyett, az állam által felvállalt IFA visszatérítés. 
Czeglédi Gyula polgármester Úrtól az is megtudtuk, hogy számolnunk kell kb. 300 millió forint iparűzési adó kieséssel és további több, mint 200 millió forint vagyonhasználati bevétel elmaradással.  Ez több mint egymilliárd forintos bevétel kiesést jelent a városnak. 
Ezek ellensúlyozására a polgármester, a még meg nem kezdett beruházásokat felfüggesztette, ez több, mint félmilliárd forint. Ugyanakkor levélben kérte Bodó Sándor országgyűlési képviselőt városunk és a hasonló sorsú kistelepülések egyedi elbírálás szerinti pénzügyi kompenzálására. 
Azt is megtudtuk, hogy a helyzet tisztszódásával június 30-ig módosítani kell a város költségvetését, az addig letisztult feltételek figyelembe vételével.
Ugyanakkor elfogadták a multifunkcionális rendezvénycsarnok tervezési programját, a társasházak felújítását segítő rendeletet, valamint a Szent István parkba tervezett pavilonokról szóló előterjesztést. 
A rendkívüli helyzetre való tekintettel több előterjesztés is eseti döntéseket tartalmazott, megtörtént a szociális ellátáshoz tartozó eltérő szabályok megalkotása, a helyi autóbusz közlekedés rendjének módosítása az iskolaszünet idejére, valamint a közterület hasznosításáról szóló rendelet is.
Czeglédi Gyula polgármester Úr tájékoztatójából azt is megtudtuk, hogy korábbi interpellációra adott válaszok is az asztalára kerültek, valamint új interpellációt fogadott be arról, hogy a Városi Televízió műsora a Digi szolgáltatónál nem elérhető el.
A Hajdúszoboszlói Városi lap jövő héten megjelenő számában minderről részletesebben tájékozódhatnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések