A Fidesz Hajdúszoboszlói Szervezete nevében Majoros Petronella alpolgármester asszony és Kocsis Róbert képviselő helyezte el az emlékezés koszorúját Szejdi-dúlás 360. évfordulója alkalmából az egykori templomerőd falánál.

1660-ban a Szejdi-dúlás néven került a történelembe Magyarország tiszántúli területei, illetve Erdély ellen indított török-tatár pusztítás, ami nevét a gyilkoló csapatok főparancsnokáról, Szejdi Ahmed budai pasáról kapta.

A szultán 1660 tavaszán Szejdi pasát bízta meg, hogy indítson hadjáratot és távolítsa el a trónról II. Rákóczi György erdélyi fejedelmet. Szejdi hatvanezer emberrel (köztük tatár csapatokat) és 60 ágyúval indította el a támadást.

A hajdúvárosok hadnagyai úgy döntöttek, felveszik a harcot a Szejdi ellen, és felkelésre szólították Szabolcs vármegye népét.
A hajdúk Szoboszló (a mai Hajdúszoboszló) és Nádudvar határában gyülekeztek, Gyulai Ferenc váradi kapitány azonban a török sereg nagy létszámát látva cserbenhagyta a hajdúkat és nem küldte el nekik a megígért segédcsapatokat.

A szoboszlói főparancsnok, Kecskeméthi Balázs hadnagy április 29-én 250-300 hajdúval vitézül védte a (ma már nem létező) kis-szoboszlói régi, lőréses templom körül kiépített állásokat, de a harcban végül a nagy túlerő győzött, Szejdi pasa pedig kegyetlen bosszút állt.
 
A törökök teljesen elpusztították a várost, sok férfit kivégeztek, majd a foglyul ejtett nőkkel és gyerekekkel együtt tovább vonultak.