Márciusban már érezhető volt a koronavírus miatti összeomlás a hajdúszoboszlói idegenforgalomban, erről tanúskodnak a városi önkormányzat által április 29-én megosztott statisztikák.

Míg 2019 első három hónapjában mintegy 57 ezer vendég 161 ezer éjszakát töltött, addig az idei első negyedévben csak 49 ezer vendéget fogadtak 140 ezer éjszakára.

Mindez úgy értendő, hogy az idei január és február még 12 százalékos növekedést vetített előre a múlt évhez képest mindkét mérőszámban. Aztán jöttek a márciusi európai megbetegedések, korlátozások, amelyek gyorsan felülírták a pozitív tendenciát.

A visszaesés élesen kitűnik a belföldi  vendégszámban, hiszen míg a múlt év első 3 hónapjában mintegy 45 ezer hazai vendégnek mutatták be a szobáját a szoboszló szállásadók, most csak 37 ezernek. Úgy, hogy márciusban mindössze 5 ezren érkeztek, a fennmaradó 32 ezer az év első két hónapjában vendégeskedett a városban. Szintén drasztikus a külföldi szálláskérők visszaesése: míg januárban és februárban összesen 10 ezren jöttek, addig márciusban már csak 2 ezren.

2020 első két hónapában a legtöbb külföldi vendég Romániából (5623), Ukrajnából (1859) és Szlovákiából (794) kereste itt a felüdülést. Márciusban már csak 346, 589 és 249 fő érkezett ezekből az országokból. Ha a németeket, az osztrákokat vagy az olaszokat nézzük, még rosszabb a helyzet. Az áprilisról nem is szólva, bár erről még nincsenek adatok.