Ítéletet hozott hétfőn a Debreceni Törvényszék annak a férfinak az ügyében, aki a vád szerint 2021 utolsó napján különös kegyetlenséggel agyonvert, majd felgyújtott egy idős asszonyt Fülöpön - írja a HAON.

Dr. Balláné dr. Szentpáli Edit bíró a hétfői ülésen kihirdette az ítéletet, melyben a férfit bűnösnek találták emberölési kísérlet, továbbá három kiskorú veszélyeztetése és kapcsolati erőszak bűntette miatt is. Halmazati büntetésül a bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, a fegyházból feltételesen 35 év múlva szabadulhat legkorábban.

Az eljárás viszonylag hamar lezajlott a kiemelt tárgyi súlyú ügyben, részben a vádlott részleges beismerése miatt, valamint a tanúk és a szakértők is egybehangzóan nyilatkoztak.

A bíró indoklásában kifejtette, a tárgyalás során kiderült, 2015-ig nem volt probléma a vádlottal, nagyon jó édesapa volt, és valóban szerették a gyermekei, ha nem volt ittas állapotban. Nem volt vita tárgya, hogy a családjáért élt és dolgozott, hiszen kollégái is erről számoltak be a tárgyaláson. De – mint elhangzott – amikor az ital került a középpontba, akkor egy perc alatt minden megváltozott.

Alkoholos állapotban a beszámolók alapján egyfajta hőzöngő, bizonyítani akaró, önmagát produkáló személyiséget vett magára, ilyenkor mások tartottak tőle. Korábbi főnöke szerint egy vacsorán azt mondta, kirabolja a helyi kocsmát, mert tudja, hol tartják a pénzt. Habár ez az eset szerencsére nem történt meg, 2015-től elindult lefelé a lejfőn. Innentől csak az ital volt a középpontban: bármi történt, mindig talált okot arra, hogy igyon.

A bíróság szerint nem kétséges, hogy családja szerette, és kilencéves lánya hazavárja, függetlenül attól, hogy miknek voltak szem- és fültanúi. Hiszen idősebb gyermekei is felfogták, nem egészséges, hogy ha apa iszik, akkor kiabál, és eljár a keze. A gyerekek beszámolói alapján nem kellett nevelő célzat ahhoz, hogy elcsattanjon egy pofon. A tárgyalás során kiderült, ittasan zsarnokoskodott családja felett, a pénzt főleg italra költötte, gyakran zálogházba jártak, hogy három gyermeküket eltartsák.