Egy időre eltilthatják a vezetéstől.


Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki a tehergépkocsival egy felsővezetéktartó oszlopnak ütközött – tudatta a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség csütörtöki közlésében.

A vádirat szerint a fiatal sofőr 2022. szeptember 1-én 8 óra 25 perc körüli időpontban tehergépkocsival közlekedett Püspökladányban, a jobb oldali első ülésen ült a testvére, a sértett. A baleset időpontjában borult, de természetes fényviszonyok voltak, az aszfalt vizes volt és gyér volt a forgalom.

A vezetői engedéllyel, valamint vezetési gyakorlattal nem rendelkező férfi egy jobbra ívelő útkanyarulathoz közeledve a tehergépkocsi sebességét nem az útviszonyoknak és az út vonalvezetésének megfelelően választotta meg, ezért elvesztette uralmát a jármű felett, majd lesodródott a bal oldali útpadkára, ahol nekiütközött egy felsővezetéktartó oszlopnak.

Az ütközés következtében a férfi testvére sérült meg, 8 napon túl gyógyuló lábszártörést szenvedett. A vádlott KRESZ-szabályszegő magatartásának következtében jött létre a baleset és keletkezett a sértett sérülése. Az ügyben a nyomozást a Püspökladányi Rendőrkapitányság folytatta le.

A járási ügyészség a büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki és határozott időre tiltsa el őt a közúti járművek vezetésétől.