Könyv készül a hajdúszoboszlói jogszolgáltatást történetéről. Erről írt alá együttműködési megállapodást a Debreceni Törvényszék és a fürdőváros polgármestere.
A kötetben nem csak a bíróság története és bíróinak bemutatása kap majd helyet, de készül érdekes tanulmány a gyógyfürdő körüli perekről is. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke elmondta: fontosnak tartják, hogy a múltnak ezt a szeletét is feltárják, éppen ezért az elmúlt években elkészült már a debreceni, a berettyóújfalui és a hajdúböszörményi bíróságok történetét bemutató kiadvány.

A sorozat a tervek szerint a püspökladányi jogszolgálat történetét bemutató kötettel, illetve a debreceni bíróság múltját bővebben bemutató kiadvánnyal folytatódik majd.  

A tudományos igényű, mégis szórakoztató ismeretterjesztő könyvek elkészítésében a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár és a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának munkatársai is részt vesznek -  írja a dehir.

Mint megtudtuk a város támogatásával szeptember 5-én lesz egy, a fürdőváros jogszolgáltatását bemutató tudományos konferencia is itt, Hajdúszoboszlón. 

Ennek az anyaga jelenik majd meg az új kiadványban. A kötetben szó lesz Hajdúszoboszló történetéről, a bírósági szervezetrendszer változásáról, a hajdúszoboszlói járásbíróság épületéről, az ott dolgozó bírókról, tisztviselőkről, de leírunk néhány híres pert is, amely Hajdúszoboszló és Debrecen versengéséről, valamint fürdőkultúra kialakulásának jogi nehézségeiről. 

Ilyen jellegű jogtörténeti és kultúrtörténeti kiadvány még nem jelent meg Hajdúszoboszlón, ezért a képekkel gazdagított könyv mindenképpen hiánypótló és értékteremtő – fogalmazott Kahler Ilona Márta.