A történet ott kezdődik, hogy a képviselő-testület júliusi ülésén ötletpályázat kiírásáról döntött, a csónakázó tó azon területére, amelyet megnyitnak a  nyilvánosság részére. 
Telik múlik az idő - s láss csodát - a képviselőtestület 2018. december 10-i ülésére, máris érkezik az ötlet egy bizonyos ajkai cég részéről miszerint oda egy óriáskereket kellene telepíteni.

Eddig még rendben is lenne a dolog.

Csakhogy az ötletpályázatról szóló előterjesztés mellékleteként Dr. Sóvágó László Hajdúszoboszló polgármestere csatol egy megállapodástervezetet amely arról szól, hogy az ötletpályázatot beadó ajkai cég 500.000 forint bánatpénz megfizetése mellett 1 millió forintért kibéreli a területet és arra óráskereket telepít.

De hogy még tovább fokozzam a hangulatot az ötletpályázatot benyújtó cég úgy bérli a területet 1 millióért, hogy az első évben egy büdös petákot se fizet és második két évben is csak felét a megállapított bérleti összegnek.

Jelzem ez a megállapodástervezet annak a cégnek a nevére szól, amely az óriáskerék telepítés ötletét felvetette.

És akkor most térjünk át a 2019. január 15-e testületi ülésre.

Erre az ülésre is kiküldi Dr. Sóvágó László Hajdúszoboszló polgármestere az óriáskerék telepítéséről szóló előterjesztését, ami arról szól, hogy az a bizonyos ajkai cég, amiről már az előbbiekben beszéltünk már évi 15 millió forint bérleti díjat fizet az óriáskerék helyének bérleti díjáért.

És érdekes módon ebben az előterjesztésben (a 2018. december 10-vel szemben) már szerepel egy az óriáskerék telepítésére és üzemeltetésére vonatkozó pályázati dátum is, melynek időpontja 2019. január 14-e, s amelynek nyertese szintén az az ajkai cég, amellyel Dr. Sóvágó László Hajdúszoboszló polgármestere már 2018. december 10-ére kötött egyfajta virtuális megállapodástervezetet.

Feltevődik a kérdés, hogy a Dr. Sóvágó László Hajdúszoboszló polgármestere által összeállított 2018. december 10-i előterjesztésben milyen személyes vagy adminisztrációs okból nem került bele az, hogy az óriáskerékre pályázni kell?

Talán azt gondolták, hogy az ötletpályázat a megállapodástervezettel simán átcsusszan a testületi ülésen és slussz-passz csekélyke 1 millióért vitte a cég a tendert?

Ha így van, akkor feltevődik a kérdés, hogy a 14 milliós különbözetnek bizonyos hányada kinek a zsebét vastagította volna?

De ha visszagondolok, a 2018. december 10-i testületi ülés csatolmányaként küldött megállapodás tervezetre, megfogalmazódik bennem az is, hogy a 15 millió forintról szóló előterjesztés mellékleteként miért nem csatoltak egy újabb megállapodástervezetet?

Mert, ahogy azt már fentebb említettük az első előterjesztéshez csatolt megállapodástervezet arról szól, hogy az óriáskereket telepítő cég az első évben egy forint bérleti díjat se fizet a városnak! Sőt a második és harmadik évben is csak a megállapított összeg felét.

Csak remélni tudjuk azt, hogy a most lemaradt megállapodás 5. pontja (ami már nem tervezet) a 15 millió forintos bérleti díj megfizetésén túl nem tartalmaz egyéb kikötéseket: elfelejtett, lefelezett (és megfelezett) költségmegállapodásokat?

És mint minden szoboszlói lakos, természetesen mi is örülünk az ötletnek és megvalósításnak és természetesen annak, hogy magyarán szólva ezt most nem kajáltuk be ezt a Sóvágó tervet!