92 éves korában, múlt héten hunyt el az ország legismertebb tolvaja, Kosztor Sándorné Bodnár Gizella, ismertebb nevén Repülős Gizi. Kiderítettük, mi lett a vége a hajdúszoboszlói besurranásának.
Az asszony egy 2012-es bírósági eljárás adatai szerint először 1953-ban került összeütközésbe a törvénnyel besurranásos lopás miatt, az elmúlt évtizedekben több mint kétszáz bűncselekményt követett el, és legalább tizenkilenc alkalommal ítélték el. Összesen több mint 17 évig ült börtönben.

Gúnynevét arról kapta, hogy a vélekedés szerint az ötvenes években, amikor még voltak Magyarországon belföldi járatok, repülővel járt lopni. Reggel Budapesten felszállt egy szegedi vagy debreceni gépre, az adott városokban besurrant egy-két házba, kora este pedig visszarepült.

Repülős Gizi ezt tagadta, sőt, azt állította, soha nem ült repülőn, csak azért nevezték el így a rendőrök, mert egyszer egy repülőjegyet találtak a zsebében. Több nyomozó azonban azt állítja, ez nem legenda, az asszony valóban járt repülővel lopni. Hogy Debrecenben lett volna ügye, annak nincs nyoma a hatósági adatbázisokban, csupán egyetlen hajdú-bihari esetnek.

2016 szeptemberében az akkor 88 éves asszonyra egy hajdúszoboszlói férfi talált rá otthonában, állítólag a nő a szekrényben kutakodott.

A rendőrség akkori tájékoztatása szerint a férfi reggel csak egy kávéra ment el otthonról, ám lakásába visszatérve a szobájában ott találta az idős asszonyt. Feltartóztatta és hívta a rendőrséget.

Repülős Gizi a zsaruknak tagadta, hogy lopni akart volna, azt mondta, szállást keresett, és mivel zuhogott az eső, bement az első útjába kerülő házba. Azt állította, a kiskapunál csengetett, majd kiáltozott is, de nem jött ki senki, azért ment beljebb, hátha előjönnek a háziak, és ekkor „támadt rá” a férfi. Az asszony agresszíven reagált a rendőrök intézkedésére, az utasításoknak csak többszöri felszólításra tett eleget. Végül aztán lopás vétségének gyanújával állították elő, szabadlábon védekezett.

Eddig ennyit tudtunk az esetről, most azonban Repülős Gizi halálának hírére megkérdeztük a Debreceni Törvényszéket, hogy megtudjuk, mi lett az ügy folytatása.

Dobó Dénes sajtószóvivő elmondta, az eljárás tulajdon elleni szabálysértés, lopás miatt indult. Mivel azonban a lopási szándékot nem lehetett bizonyítani, valamint Repülős Gizi az ingatlanból nem vitt el semmilyen értéktárgyat, az eljárás magánlaksértés szabálysértése miatt folytatódott.

Ebben az eljárásban azonban a sértett hajdúszoboszlói férfi nem tett magánindítványt, így Repülős Gizi megúszta. A szabálysértésekről szóló törvény szerint ugyanis ha „a magánindítványra üldözendő szabálysértés esetében a magánindítvány hiányzik és az már nem pótolható", a szabálysértési eljárást határozattal meg kellett szüntetni.