A Debreceni Járási Ügyészség gondatlan közveszély okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a nővel szemben, aki egy hajdúszoboszlói hétvégi ház udvarán cigarettázott, majd tüzet okozott – írja közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.
A vádirat szerint a vádlott 2019. március 22-én 13 óra 30 perc körül egyedül tartózkodott ismerőse üdülőházában Hajdúszoboszló külterületén, és a bejárati ajtó előtti lépcsőn dohányzott. A lépcső mellett volt egy kupac száraz falevél, annak közelében pedig a szomszédos ingatlant elválasztó, nádszövettel borított kerítés. 

A vádlott az égő cigaretta hamuját a levélkupacra szórta, majd eldobta a csikket. A cigarettából a parázs azonban a száraz falevelekre hullott, melyek lángra gyulladtak, és a szeles idő következtében a tűz átterjedt az udvaron álló fatárolóra. Rövid idő elteltével a keletkezett hőtől betört a ház teraszajtajának üvege, majd a tűz továbbterjedt a kerítésre, a szomszédos ingatlanra és az ott lévő fákra is. 

Az épület tetőszerkezete tűzbe borult, a hőtől pedig a helyiségek berendezési tárgyai eldeformálódtak és elkormozódtak. A tüzet észlelve egy közelben elhaladó személy értesítette a tűzoltóságot. A helyszínre érkező tűzoltók megfékezték a lángokat, így az ingatlan nem égett le teljesen – közölte a főügyészség.
A vádlott nagyfokú gondatlansága folytán a tűz pusztító hatásának kiváltásával közveszélyt idézett elő, így a szomszédos ingatlanban több mint 12 millió forint, az ismerőse házában pedig 300 ezer forint kár keletkezett.

A Debreceni Járási Ügyészség a tettét beismerő vádlottal szemben gondatlan közveszély okozásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Vádiratában indítványozta, hogy a járásbíróság az ügyiratok alapján, tárgyalás mellőzésével hozzon büntetővégzést és a vádlottat felfüggesztett fogházbüntetésre és pénzbüntetésre ítélje - írja a haon.