Több bejelentés érkezett a rendőrségre novemberben és decemberben is, mely szerint ismeretlenek parkoló autókból ellopják az akkumulátorokat, de voltak olyan járművek, amikből az üzemanyagot is lecsapolták. 

A nyomozók az elkövetők elfogása érdekében esténként nagyobb lakótelepeken járőröztek, és december 18-án, 1 óra körül tetten értek két fiatalt, amint egy autó üzemanyagát csapolták le egy kannába. A hajdúszoboszlói lakosok saját autójukkal mentek Debrecenbe elkövetni a bűncselekményeket, és még arra is odafigyeltek, hogy a kocsiról leszedjék a rendszámot.

A rendőrök előállították, majd gyanúsítottként kihallgatták őket. Kutatást tartottak otthonaikban, ahol több olyan tárgyat is lefoglaltak, amiket a lopásokból szerezhettek a fiatalok. A nyomozás adatai szerint általában akkumulátorokat, valamint üzemanyagot loptak, de volt olyan is, hogy egy autót elkötöttek, majd nem sokkal később felborultak vele. Gyanú merült fel továbbá arra is, hogy gépjárműfeltörésekkel is kapcsolatba hozható a két gyanúsított.

A rendőrség háromrendbeli lopás bűntett, hétrendbeli lopás vétség, jármű önkényes elvétele bűntett, valamint egyedi azonosító jel meghamisítása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást velük szemben.