A téli szállásokon megkezdődött a juhok ellési időszaka. A legjobb génállománnyal rendelkezők kerülnek be a tenyésztésbe - írta meg a Dehir.

Az anyajuhok bégetésétől hangos a Hortobágyi Nonprofit Kft. racka törzstelepe. A téli szálláshelyen folyamatosan szólongatják elkóborolt bárányaikat. Most már keresni kell az apróságokat, hiszen egyre többen vannak.

Január 6-án, vízkereszt napján jött világra az idei első racka bárány, azóta 450 látta meg a napvilágot. Tavaly sok volt az ikerszülés a rackáknál, idén ez nem jellemző, de et nem is bánják a pásztorok.

- A rackáknál az egyes bárányok mindig egészségesebbek, nagyobbak, hamarább nőnek. Ezek őshonos állatok, általában arra vannak beállva, hogy egy bárányt neveljenek fel - mondta el Tóth József örökös pásztor.

A kis bárányok legfontosabb tápláléka még hetekig az anyatej, de azért már a szénát is megkóstolják. A pásztorok folyamatosan figyelnek rá, hogy ne csak takarmány legyen elég, de alom is, hogy a téli hidegben ne fázzanak meg az újszülöttek. A kis bárányokra és anyákra viszont már folyamatosan figyelnek a pásztorok. Fontos, hogy legyen elég alom a jószágok melegen tartásához és takarmány, hogy az anyajuhoknak legyen elég teje.

A következő napokban-hetekben még több mint 500 bárány születését várják a téli szállásokon, ami azért is fontos, mert a racka is majdnem eltűnt a múlt században.

 - Behozták a nagyobb termelésre képes merinókat és a gazdák több pénzhez tudtak jutni, hogy ezt a fajtát tartották.  A rackák kedvelői azonban nem mondtak le erről a nagyon szép, eleven és erős fajtáról - hangsúlyozta Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A honfoglaló őseinkkel a Kárpát-medencébe érkezett rackák génállományának megőrzése kiemelt feladat. Éppen ezért az idei bárányokból a legszebbek, legerősebbek tenyésztésbe kerülnek majd, a többit értékesítik. A juh hús fogyasztásának növelésére az agrártárca húsvétig tartó akciót indított. Ebben a rackáknak azért lehet kiemelt szerepük, mert húsuknak nincs faggyús mellékíze, így azok is szívesen megeszik, akik egyébként a birkát nem szeretik.

A cikkel kapcsolatos videót, IDE KATTINTVA lehet megtekinteni.