Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke 2020. január 14-én kelt levelével fordult Pajna Zoltánhoz a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnökéhez a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” elnevezésű európai polgári kezdeményezés kapcsán.

Az SZNT elnöke levelében arra kérte a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatot, hogy

ha meg akarják szüntetni Székelyföld hátrányos gazdasági megkülönböztetését, ha lehetővé akarják tenni fejlesztésre szánt uniós források lehívását, ha azt akarják, hogy Székelyföld regionális identitása megmaradjon, akkor segítsenek a székelyeknek polgári kezdeményezésének népszerűsítésében. 

Kiss László önkormányzati képviselővel egyetértve Kocsis Róbert a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Fideszes képviselője kijelentette, hogy szélesebb körben is érdemes lenne népszerűsíteni a kezdeményezést.

Kocsis Róbert felvetette, hogy ösztönözni kellene a helyi Önkormányzatokat is, hogy a székelyföldi tömbmagyarság önrendelkezését elősegítendő kerüljön napirendre a kezdeményezés. 

Hozzátette: a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat levélben keresse meg a 82 település Önkormányzatát, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg ebben az ügyben, hiszen ez kétszeresen is érinti a helyi önkormányzatokat, mivel Hajdú-Bihar Megye Hargita Megye testvértelepülése. 

Pajna Zoltán hozzátette, hogy ebben a tekintetben az Önkormányzatok minden közösségi médiafelületét is fel lehetne használni.

Az előterjesztést és a módosításokat a Megyei Önkormányzat minden képviselője megszavazta.

A kezdeményezést IDE KATTINTVA lehet aláírni.