Már Hajdúszoboszlóról sem kell kilépni, ha valakinek jogi ügye akadna az ország egy másik pontján, hiszen itt is kialakították a digitális tárgyalótermet.

A távmeghallgatás országos szintű alkalmazását biztosító fejlesztések második üteme keretében további 112 bírósági tárgyalóteremben alakítják ki a távmeghallgatáshoz, tárgyalótermi kép- és hangrögzítéshez szükséges infrastruktúrát.

A Via Video eszközök telepítésének második üteme 2019. október 8-án kezdődött, a Debreceni Törvényszék illetékességi területén működő járásbíróságokon a munkálatok 2019 decemberére befejeződtek. 

A Berettyóújfalui, a Hajdúszoboszlói, a Hajdúböszörményi és a Püspökladányi Járásbíróság egy-egy tárgyalóterme lett felszerelve az innovatív technológiával, amelyet az elmúlt időszakban egyre többször használnak a polgári peres eljárási részvevői vagy akár egy tanú vagy egy szakértő meghallgatásához, akiknek így adott esetben nem kell több száz kilométert megtenniük a vallomás megtétele érdekében.

A büntetőügyek vonatkozásában főleg a büntetés-végrehajtási intézetekben fogva lévő személyeket hallgattak ki így a bíróságok. Az egyik előnye abban rejlik, hogy a távmeghallgató rendszer használatával kiküszöbölhetők a fogvatartottak szállításával járó biztonsági kockázatok, továbbá az áldozatok védelme is jobban garantálható.

A második ütem befejeztével a Debreceni Törvényszék illetékességi területén lévő bíróságokon hét tárgyalóterem van felszerelve a Via video rendszerrel, amelyek kihasználtsága egyre magasabb.

Az elmúlt négy hónapban összesen 139 személyt hallgattak meg a távmeghallgatási rendszer segítségével, az esetek többségében (69 fő) a büntetés-végrehajtási intézetekben szabadságvesztés büntetésüket töltő elítéltek meghallgatására került sor.