2020. március 16-tól, Hétfőtől, a Járóbeteg Ellátó Centrum (JEC) sebészet felőle bejárata lezárásra kerül. Az épületbe csak a háziorvosok felőli bejáraton lehet belépni.

Itt történik a triázsolás, ami azt jelenti, hogy az ott lévő alkalmazott kérdéseire kell válaszolni  minden megjelentnek: hogy volt-e lázas, jelenleg lázas-e, köhög-e, járt-e az elmúlt 4 hétben külföldön, vagy találkozott-e olyan személlyel, aki nemrég tért haza külföld, stb!

Nemleges válaszadás esetén egy nyomtatványt kell aláírnia, amelyben igazolja, hogy állításai a valóságnak megfelelnek. Ha a későbbiekben ennek az ellenkezője igazolódik be ez rendőrségi feljelentést, bírósági eljárást és komoly büntetést von maga után.

Igenlő válaszadás esetén a páciens nem léphet be a Járóbeteg Ellátó Centrum épületébe. Ekkor a régi épület földszintjére irányítják, ahol az ügyeleti váróban egy vonalas telefon lesz kihelyezve, ezen azonnal felhívhatja háziorvosát. 

Ott kell ezután megvárnia, amíg a háziorvosa utána megy és lefolyatja az eljárásrendnek megfelelő protokollt. Ekkor dől el az is, hogy át mehet-e a Járóbeteg Ellátó Centrumba vagy azonnal karanténba viszi a speciális mentőkocsi. 

Mivel jelenleg nincs tanítás az iskolaorvosi rendelőben készenléti szolgálatot rendelt el Dr. Varga Tamás főorvos úr, amely a Szilfákalja utcai bejáraton keresztül lesz megközelíthető.

Az iskolai fogászaton ugyanezen okból a szűréseket felfüggesztették. Az orvos csak sürgősségi eseteket láthat el. A rendelőt a belső udvarról, a régi épület egykori gazdasági bejáratán keresztül lehet megközelíteni.

A JEC kérése a betegek felé:

- ha Ön lázas és száraz köhögése van, ne jöjjön be a rendelőintézetbe. Telefonon keresztül egy tisztázó beszélgetés alapján a háziorvosa dönti el, hogy bejöhet-e, vagy a rizikócsoportba tartozik, ebben az esetben MARADJON OTTHON!

- Idős, krónikus betegségben szenvedő, májbeteg, tüdőbeteg, magas vérnyomásos, cukorbeteg, immunválasz-csökkentett betegeink csak halaszthatatlan esetben keressék fel a rendelőt.

- Receptért se jöjjenek be, vegyék igénybe az elektronikus receptíratási lehetőséget.

- Előjegyzésért se jöjjenek be a JEC-be, próbálják telefonon elintézni. Ha halasztható vizsgálatról van szó, várjanak amíg a járványhelyzet - reméljük néhány héten belül - javulásnak indul.

- Ha várandósgondozásra van előjegyezve, de teljesen panaszmentes, a vérnyomása rendben van, a méhen belüli kisbabájának mozgása szabályos és megfelelő, inkább telefonon konzultáljon védőnőjével, mindenképpen jelezze neki hogy nem jön be, és halasszuk későbbre a gondozást.

- Kerüljék a rendezvényeken, bevásárlóközpontokban, moziban, színházban való megjelenést, a nagyobb tömeget megmozgató állami, egyházi eseményeket,.

- Köhögéskor, tüsszentéskor, orrfújáskor használjanak papírzsebkendőt, amit utána azonnal eldobnak.

- Ha nincs önöknél zsebkendő, emeljék szorosan a szájukhoz a könyökhajlatukat, és a ruhájukba köhögjenek, tüsszentsenek.

- Naponta több alkalommal alaposan mossanak kezet. A szappanos kézmosás teljességgel megfelelő, és minimum fél percig tartson. Képezzünk bő szappanhabot, dörzsöljük át a csuklókat, a tenyereket, a kézhátakat, az ujjak közét, az ujjak hegyét, és külön a hüvelykujjakat is, majd körömkefével a körmök alatt is tisztítsuk meg. A habot ezután bő meleg vízzel öblítsük le.

- használjanak papírtörölközőt, a vízcsapot is ezzel zárják el.

- a kézfertőtlenítőt mindig száraz kézre vigyük fel, és dörzsöljük addig, amíg teljesen be nem szívódik. A fertőtlenítőszert a kezünkről tilos letörölni, hagyjuk rászáradni!!!

- ne nyúljanak a kezükkel az arcukhoz, szemükhöz, szájukhoz, és kerüljék a megszokott üdvözlési formákat (puszi, kézfogás, ölelés stb.)

- otthon szellőztessenek sokat, a gyakran használt felületeket, kapaszkodókat, kilincseket, szanitereket fertőtlenítőszerrel, hypo oldattal, domestossal, sanytollal kezeljék.

- az éjszakai, hétvégi ügyeleti szolgálatot csak igen indokolt esetben keressék fel, a több hete tartó panaszokkal, receptíratási szándékkal saját érdekükben ne jöjjenek az ügyeletre.

- A fentiek betartásával ránk, egészségügyi dolgozókra is vigyáznak, mert mi nem tehetjük meg, hogy határozatlan időre felfüggesztjük az ügyfélfogadást.

- Védekezésre gyakorlatilag alkalmatlan papírmaszkokkal, szabályos védőruházat nélkül és hiányában, a rohamosan fogyó és beszerezhetetlen fertőtlenítőszer-tartalékainkkal továbbra is mindent megteszünk, megtesznek az Önök háziorvosai, szakorvosai, a JEC ápolói, asszisztensei, a JEC minden alkalmazottja, hogy a saját és családtagjaik egészségének kockáztatásával kiszolgálják Hajdúszoboszló és a járás lakosságát.

Naprakész információk a https://koronavirus.gov.hu honlapon találhatók.