A HUNGAROSPA Hajdúszoboszlói Zrt. a koronavírus terjedése miatti fokozott megelőző intézkedések mellett, változatlan nyitva tartással üzemel.

A Belügyminisztérium tájékotatást adott ki arról, hogy fürdőkkel, uszodákkal kapcsolatos korlátozás nincs érvényben.  A tájékoztatót  itt olvashatják.

Társaságunk a vendégek és saját munkavállalói biztonsága érdekében szigorúbb üzemeltetési előírásokat léptetett életbe, valamint minden dolgozóját felkészítette a fertőzéssel kapcsolatos tudnivalókra.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a COVID-19 koronavírus elsődlegesen légúti vírus, amely elsősorban közvetlenül emberről emberre terjed, cseppfertőzéssel. Az eddigi ismeretek alapján az új koronavírussal történő fertőződés az esetek kb. 80%-ában enyhe, influenzaszerű tüneteket okoz.

A koronavírus egy burokkal rendelkező vírus. Amennyiben sérül ez a burok, akkor a vírus elveszíti fertőző képességét. A víz klórozása során elemi oxigén keletkezik, amely oxidáló hatású és erőteljesen károsítja pl. az új koronavírus burkát. A koronavírusok a vizsgálatok szerint 0,2-0,5 mg/l szabad klór jelenlétében szinte pillanatszerűen inaktiválódnak, így a megfelelően üzemeltetett medencékben életképes vírusok jelenlétével nem kell számolni. Az uszodai vizek klórozása során használt klórmennyiség tehát elég ahhoz, hogy az esetleg vízbe kerülő koronavírust elpusztítsa.

Nincs semmilyen tudományos bizonyíték a koronavírus vízzel terjedő fertőzésére, ezért a fürdő látogatása nem jelent magasabb kockázatot, mint bármilyen más közösségi tér látogatása.

A fokozott fertőtlenítő takarítások mellett a Társaság az alábbi intézkedéseket rendelte el a fürdőkomplexumban:

* Az uszodákat, fürdőket lázas vagy hányás-hasmenéses betegek nem látogathatják! A tünetek elmúlását követően legalább 3 napig tartózkodni kell a fürdőzéstől!

* A medencébe lépés előtt kötelező az alapos, szappanos előfürdő!

Társaságunk az alábbi intézkedéseket teszi meg a koronavírus járvány kapcsán:

* A klórszint rendszeres ellenőrzése a forgatott vizű medencék esetében a hatékonyabb fertőtlenítés miatt.

* A kézfertőtlenítő adagolók kihelyezése a fürdő, uszoda területén.

* A fertőtlenítő hatású kézmosószerek biztosítása a vizesblokkokban.

* A vendégtérben, a vizesblokkokban sűrűbb napi takarítás végzése felület fertőtlenítővel.

* A melegvizes töltő-ürítő medencék (gyógymedencék), csak ülőmedenceként használhatóak, csak a vízfelszín alatti élményelemek üzemeltetése megengedett.

* Felhívjuk a vendégek figyelmét a fürdőben elhelyezett tájékoztató anyagokban és a honlapon a fürdőhigiéniás szabályok fokozott betartására, illetve arra, hogy betegen semmiképp ne látogassák a fürdőt!