Hajdúszoboszló és Dicsőszentmárton testvérvárosi kapcsolata 30 éve tart, a jubileumi esemény kapcsán október 16-án gálaműsor lesz a hajdúszoboszlói Kulturális Központban, ahol fellép Bárdosi Ildikó népdalénekes és a dicsőszentmártoni Kökényes Néptáncegyüttes.

Hajdúszoboszló és Dicsőszentmárton Önkormányzata 1991. június 3-án testvérvárosi megállapodást írt alá. A 30 éves együttműködés megünneplésének fénypontja 2021. október 16. szombat 18.00 órakor a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központban megtartott gálaműsor lesz. Az eseményen fellépnek a dicsőszentmártoni származású Bárdosi Ildikó népdalénekes és a dicsőszentmártoni Kökényes Néptáncegyüttes.

Legenda állítja, hogy Erdély szívében, a Kis Küküllő folyó mentén a legszebb és legnemesebb hangokat egy hatalmas arany harangba öntötték az emberek, melyet sajnos a zord idők és az emberi gonoszságok a haranglábról a mélybe döntöttek. A folyóból többször ki akarták emelni, de mihelyt a felszínre húzták volna, a tartóoszlopok elszakadtak és még mélyebbre süllyedt a harang. Az idő posványában mégsem merülhet feledésbe a nemes tisztaságú kristálytiszta finom hang, mert vannak lelkek, akik feltámasztják azt, akár a halálból is. Nem válhat semmivé az érték, népünk igazgyöngye. Gondoskodik erről Bárdosi Ildikó, aki dalban elmondott, imádságszámba menő népművészetünkhöz hozzáadta önmagát. Dalaiból a nagyközönség által is alig vagy fel sem fedezett Kis-Küküllő menti magyar anyanyelv megrázó ereje, bátorsága és tisztasága csendül fel.

A dicsőszentmártoni Kökényes Néptáncegyüttes 2005. őszén alakult. Nevét a Kis-Küküllő folyó mentén jellegzetes kökénybokrokról eredezteti. Az együttes különböző korcsoportokból álló tánckara több mint 28 tájegység néptánc- és népdal örökségét képes hitelesen megjeleníteni a színpadon, ezek mellett repertoárja showműsor jellegű összeállításokat, néptánc- és mesefeldolgozásokat, illetve táncszínházi produkciókat is tartalmaz.

A rendezvény a Magyar Kormány támogatásával valósul meg, amit Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának Bethlen Gábor Alap keretéből valósítanak meg.