Wéber József és csapata a tervezésnél a környezettudatos, fenntartható építészet adta keretek érvényesítésére, továbbá a területen lévő, Zalaváry Lajos műtermében készült, Szántó Tibor tervezői közreműködésével megvalósult épületcsoport újrahasznosítására, illetve figyelembevételére törekedett a telepítés, az arculat és az anyaghasználat tekintetében. A Hajdúszoboszló Multifunkciós Rendezvénycsarnok tervezésére kiírt ötletpályázaton a Wéber Építésziroda munkája díjazásban részesült.

Helyszín

A helyszín a Sport utca, Debreceni út, Szép Ernő, illetve Tessedik Sámuel által határolt erdős, ligetes, illetve sportpályákat tartalmazó terület. A focipályától délre a hajdú camping, míg attól keletre egy korábbi üdülőtábor, illetve a camping ideiglenes funkcióit tartalmazó épületei találhatók. A helyszín jelenlegi közlekedési rendszere multifunkcionális csarnok kiszolgálására alkalmatlan, viszont földrajzi elhelyezkedése városszerkezeti szempontból kitűnő. A Debreceni út közelsége, valamint kapcsolódása a 4-es illetve 35-ös főutakhoz kitüntetett helyszínné teszi a kijelölt területet, mind a városi, mind településközi megközelítés szempontjából kedvező hely.    

A jelenleg szállás funkciókat tartalmazó terület jelentősebb hátrányok nélkül hasznosítható. A telken eredetileg az 1970-es évek második felében megvalósult KISZ vezetőképző tábor épületcsoportja található, mely egy központi szállásépületből, közösségi házból, valamint két láncházas telepítéssel kialakított nyári szállásépületből áll. A házat a KÖZTI irodájában, Zalaváry Lajos műtermében tervezték, a műhelyre jellemző színvonalas, kreatív szakmai munkát végezve. A tervezési kiírás lehetőséget ad az épületcsoport bontására elavult műszaki állapotára hivatkozva, azonban az újrahasznosítás mellett voksolunk, mert korszerűsítése és bővítése egyrészt értékmegőrzés szempontjából fontos, másrészt a régi és új találkozása izgalmasan kiegészíti, gazdagítja egymást nem csak funkcionális szempontból.

Átnézeti helyszínrajz – Hajdúszoboszlói Multifunkcionális Rendezvénycsarnok – építész: Wéber József / Wéber Építésziroda
1/16
Átnézeti helyszínrajz – Hajdúszoboszlói Multifunkcionális Rendezvénycsarnok – építész: Wéber József / Wéber Építésziroda

Közlekedés

A Sport utca és Szép Ernő utca közötti futballpálya feletti sávban a két utca összekapcsolása javasolt, amivel a város felől lehetőség nyílik többirányú megközelítésre, továbbá az edzőpálya feletti részen a mérkőzések közönségének parkolóit is meg lehet ezzel oldani. Legfontosabb a Szép Ernő utca Debreceni út felé történő kivezetése, forgalmi szerepének hangsúlyt biztosítva a terület feltárásának céljából. Ezzel megoldható a városközpont felöli jó megközelíthetőség, továbbá a település melletti főútvonalak is könnyen elérhetővé válnak. A közlekedési beavatkozások új helyzetet teremtenek valamennyi, a területen lévő intézmény számára (Hajdú Camping, labdarúgó stadion, vízművek és iparterület, szállás együttese, multifunkcionális csarnok elérhetősége). 

Megközelítés, parkolás

A meglévő szállásépület utcai homlokzatával azonos homlokzati síkkal javasoljuk a sportcsarnok elhelyezését. Az épület előtti parkoló zóna a sport- és rendezvényközpont, valamint a szállás együttes részére biztosít elsősorban parkolási lehetőséget, de nagyobb sportrendezvény esetében a futballpálya közönségének is rendelkezésre állhat. A multifunkcionális rendezvénycsarnok előtti terület kültéri rendezvények lebonyolítására is lehetőséget biztosít. Az épület déli oldala mellett, elkülönítve a vendégcsapat táborának parkolását oldottuk meg. A telek legbelső részén a személyzet és hozzá kapcsolódó VIP vendégek parkolóját helyeztük el, lezárható módon. Az autóbusszal érkező közönség a rendezvénycsarnok főbejárata előtt tud kiszállni. A gépjárművek ezután a szembeni oldalon a Hajdu Camping melletti buszparkolóban tudnak várakozni.    

A multifunkcionális rendezvénycsarnok főforgalmi bejárata a parkoló felől helyezkedik el. Sportolói bejárat a területre bevezető sétányról közelíthető meg. A személyzeti bejárat az épület déli oldalán található személyzeti porta felől biztosított. Vendégsportolói és sportolói bejáratok a gazdasági udvar felőli mellékbejáratról elérhetőek rendezvény esetén. A vendégszurkolói bejárat a személyzeti porta bejárata felől (vendégparkoló felől) található, elkülönített útvonalon. A VIP bejárat a gazdasági udvar felől a közönségforgalomtól elzártan oldható meg, külön parkolóval. Gazdasági feltöltés a gazdasági udvar felől biztosított. Az udvar szintje megegyezik a küzdőtér padlósíkjával, így annak teherautóval vagy targoncával való elérése megoldott.

Keresztmetszet – Hajdúszoboszlói Multifunkcionális Rendezvénycsarnok – építész: Wéber József / Wéber Építésziroda
6/16
Keresztmetszet – Hajdúszoboszlói Multifunkcionális Rendezvénycsarnok – építész: Wéber József / Wéber Építésziroda

Előcsarnok, információs pont

Az épület fő közönségforgalmi megközelítése a Szép Ernő utca felőli oldalról történik. Az épületbe belépve feltárul a sportcsarnok belső tere. Fontos szempont volt, hogy az érkezési helyszín, valamint a szünetben tartózkodás terei is vizuális kapcsolattal rendelkezhessenek csarnok küzdőterével. A földszinti előtérben található az információ, a bejárat mellett a külső és belső oldalra működő pénztárak, valamint az ajándékboltok, illetve az átellenes oldalon a pultos és szekrényes ruhatárak. Kulturális rendezvény esetén az előtérből közvetlenül is elérhető a küzdőtéren kialakított nézőtér. A lelátók melletti ajtók egyben akadálymentes bejáratok is sportrendezvények esetében. Az emeleti többcélú előcsarnok egy egykarú és egy kétkarú főlépcsőn, illetve két darab 13 fős személylifttel érhető el. A közlekedési kapcsolatok térből indulnak és érkeznek. A ruhatárak tere folyamatos rendezvény esetén a torlódás elkerülése érdekében oldalsó kijáraton is elhagyható. Az épület folyamatosan üzemelő büfése az előcsarnok végén található, mely külső térből is közvetlenül megközelíthető. 

Hosszmetszet – Hajdúszoboszlói Multifunkcionális Rendezvénycsarnok – építész: Wéber József / Wéber Építésziroda
7/16
Hosszmetszet – Hajdúszoboszlói Multifunkcionális Rendezvénycsarnok – építész: Wéber József / Wéber Építésziroda

Sportcsarnok, multifunkciós csarnoktér

A csarnoktér befoglaló mérete kihúzott nézőtéri sorok esetében 28x50 m, visszatolt mozgatható sorok esetében 36x50 m. A csarnok szerkezete nélküli szabad mérete 9,5 m, mely lehetőséget ad a főtartó alatti elhelyezésre. A csarnokban 920 fő fix lelátón, illetve kb. 480 fő mozgatható lelátón helyezkedik el. Az akadálymentes nézőhelyek száma 30. A csarnoktér áthidalása 4 db 7,5 m fesztávolságú fatartókkal történik. A kiírásban felsorolt valamennyi sportrendezvény megtartása a csarnokban lehetséges. Egyéb rendezvények, pl. színház vagy koncert esetében a befogadóképesség jelentős mértékben növelhető a küzdőtéren épített ideiglenes nézőtérrel. A fenti esetben az emeleti szinten a vendégeket ideiglenes ruhatár és büfé szolgálja ki.

A csarnoktér a gazdasági udvar felől szintben megközelíthető gépjárművel, illetve targoncával is. A sportszertárak és installációs tároló helyek szintén síkban csatlakoznak a csarnoktérhez. A nagyterem három egyforma méretre tagolható, a nézőtéri szekciók is követik ezt az oszthatóságot. Valamennyi területrész személyzeti, illetve sportolói használat szempontjából is önállóan megközelíthető.

A rendezvénytér természetes megvilágítása a csarnok kiemelt hosszoldalai felől rejtve az egyenletesen kiosztott felülvilágítók segítségével, fénytörő árnyékoló ráccsal felszerelve történik. A játéktér rövid oldalain külső bevilágító felület nem létesül. Az előcsarnok felöli oldalon zavaró fénybeesés esetében gépi mozgatású sötétítővel lehet megoldani. A színpad elhelyezését a gazdasági udvar felőli szélső szekcióban javasoljuk. A kiszolgáláshoz egyrészt a sportöltözőt, másrészt a személyzeti kiszolgáló helyiségek sorában létesített 2 db sztáröltöző felől biztosítható. A díszletek a gazdasági bejárat felől közvetlenül beszállíthatók.

Hajdúszoboszlói Multifunkcionális Rendezvénycsarnok – építész: Wéber József / Wéber Építésziroda
9/16
Hajdúszoboszlói Multifunkcionális Rendezvénycsarnok – építész: Wéber József / Wéber Építésziroda

Nézőtér, lelátók 

Az emeleti szintről közlekedő folyosóról közvetlenül érhető el a három szekcióra bontott nézőtér. A felső 6 sor fix, míg az alsó 4 mobil kialakítású. A nézőtér befogadóképessége sportrendezvények esetében 1400 fő. A VIP nézők száma ezen belül 40 fő. A sajtó nézőtéri elhelyezését a VIP páholysor alatti részen javasoljuk. A VIP háttér tartózkodó felül külön közelíthető meg. A VIP bejárata a sportolói versenyzői bejárattal azonosan, külön útvonalon megoldott. A VIP páholysorral szemközti oldalon, a középső szekcióban kapott helyet a hangosítás- és világítástechnika terasza, felette a főkamera állással és a szükséges háttérhelyiségekkel. A vendégszurkolók bejárata a gazdasági porta felől lehetséges, az elkülönített vendégparkolók irányából. A vendégszekció elzárható a nézőtéren saját vizesblokkal és büfével. A nézőtér négy sarkán elhelyezkedő lépcsőkkel a lelátók vészkiürítése könnyen megoldható. A nézőtér felügyeletét biztosító egészségügyi helyiségét a VIP feljárat közelébe helyeztük el.

Tartózkodó terek, többcélú kiállítótér, közlekedők

A földszintről könnyen megközelíthető többcélú terület szolgál a rendezvények közönségének tartózkodására is a szünet idején. A többcélú tér hasznosításához, rendezvény szervezéséhez háttér helyiséget javasolunk kialakítani az emeleti szinten. A látogatók kiszolgálása ideiglenesen felállított büfépultokkal biztosítható. A sajtótájékoztatók rendezésére a VIP mögötti területen elhelyezett szekciótermek igénybevételét javasoljuk. A földszinti öltözők előtti kijárati előtér szintén szolgálhat interjú helyszínéül egy mozgatható háttérparaván előtt. Önálló kis stúdióra, interjúszobára is lehetőség van. Az üzemeltetési irodák, bérirodák, akkreditációs irodák szintén szekciótermekbe kerülnek. Az intézmény irányításának és gazdasági vezetésének irodáit az emeleti szinten helyeztük el. Itt kerültek kialakításra konferenciákhoz kapcsolódó szekciótermek egyenként kb. 20-30 fős befogadóképességgel, összenyitható módon. Az iroda területhez egy nagyobb kb. 15-20 fős bértárgyaló is tartozik.

Hajdúszoboszlói Multifunkcionális Rendezvénycsarnok – építész: Wéber József / Wéber Építésziroda
10/16
Hajdúszoboszlói Multifunkcionális Rendezvénycsarnok – építész: Wéber József / Wéber Építésziroda

Öltözők, kondicionáló és szakmai edzőtermek

Az öltözők a kiírás szerint lettek kialakítva, két kiemelt öltözővel. Az utcai és az edzőcipői forgalom szétválasztása biztosított. Ugyanitt találhatók az edzők, illetve játékvezetők öltözőcsoportja is. A sportorvosi szoba, a doppingellenőrzés helyisége szintén a belső tiszta folyosóból nyílik. A sportorvosi szobának közvetlen kapcsolata van a külső tér felé, mentőautó elérhetősége céljából. A sportolói bejárat az épület északi oldalán található, de a büfé felöli oldalról is elérhető az öltözőzóna. A kondicionáló és szakmai edzőtermek a csapatöltözők igénybevételével használhatóak, a belső tiszta közlekedő felől közelíthetők meg. 3 db 64 m2-es termet alakítottunk ki, melyekhez egyenként egy iroda és egy szertár csatlakozik.

Sport, fitnesz, wellness részleg

A funkciócsoportot egy külön bejárati épületszárnyba helyeztük el. Telepítésénél arra törekedtünk, hogy egy belső, forgalommentes, növényzettel körülölelt zónába kerüljön a tömegsport és kikapcsolódást kiszolgáló épületszárny. Az épület közvetlenül a szállásépületek mellett, az erdősáv mentén lett elhelyezve. Megközelítése a sportcsarnok északi oldala mentén futó sétányról biztosított, kiszolgálása a gazdasági udvar felől oldható meg. Az épület előcsarnokába lépve baloldalt a wellness részleg, jobb oldalt a fitnesz szárny található. Mindkettő önálló vendégöltözővel rendelkezik. A személyi edzők öltözői is az előcsarnokból érhetőek el. A recepció egyben sporteszközök vásárlására, kölcsönzésre is lehetőséget ad.

Az előcsarnokból a kültéri kondi területek, illetve erdei sétányok is elérhetőek, a szabadtéren zajló események indulópontja is lehet. A wellness földszintjén szauna, gőz, merülő-medence zuhanycsoporttal (jégkása, öblítő, stb.) oldottuk meg. A fenti emeleti részen, mely egy belső lépcsőről is elérhető masszázshelyiségek és pihenő, meditációs tér és jógázásra is alkalmas teret terveztünk. A fitnesz földszintjén konditerem, aerobic helyiségek, valamint gyógyászati terápiás kezelésekre alkalmas helyszínt javasolunk. Az épület végén 2 db fallabda pálya, valamint egy kétszintes mászófalakat tartalmazó akna került. Az épület felső szintjén helyeztük el a büfét, gyermekmegőrzőt és kávézót. A jobb oldali szárnyban egy bowling pálya és lengőtekepálya kialakítására nyílik lehetőség. A két játékhelyszínt egy boxos söröző kapcsolja össze.

Hajdúszoboszlói Multifunkcionális Rendezvénycsarnok – építész: Wéber József / Wéber Építésziroda
12/16
Hajdúszoboszlói Multifunkcionális Rendezvénycsarnok – építész: Wéber József / Wéber Építésziroda

Üzemeltetési, villamos és gépészeti helyiségek

A gazdasági és személyzeti porta szintjén helyezkednek el a karbantartással, felügyelettel és takarítással kapcsolatos üzemi funkciók és személyzeti helyiségek. Itt található a villamos erős- és gyengeáramú központ, aggregáttal és szünetmentes áramforrással, szükséges esetben transzformátorral. A gazdasági udvar felöli emeleti tetőrészre kerültek a légtechnika, hűtőgépek, hőközpont és hőszivattyú egységek. A felső szinten lévő gépészet szükséges esetben szabadtéri berendezésekkel is megoldható. 

Építészeti megjelenés, tömegalakítás, homlokzatok, anyaghasználat

Az új épületegyüttes arculatának meghatározásánál két fontos szempontot emelünk ki: környezettudatos „fenntartható építészet" adta keretek érvényesítése és a területen meglévő épületcsoport figyelembevétele telepítés, arculat és anyaghasználat tekintetében. A két szempont között nem ellentétet, hanem rokonságot véltünk felfedezni, elsősorban a környezethez igazodó „oldott" épület tömegalakítás vonatkozásában. A két funkció jelentős mértékben eltérő léptékű terek kialakításával jár, de az adottság és lehetőség feltételein belül, az épülettömeg tagolásával kívántuk elérni.

A fenti szempontok egyrészt a fa alapanyagú homlokzatkialakítást vonták maguk után, másrészt a minőségi téglaépületek alkalmazását. Mindkét esetben egy külső kéreg, illetve elemsor elhelyezése után igazodnak a mögöttes nyílás üvegfelületeihez. A kéregelemek, a téglaépület hézagos falazásával a homlokzati keretelembe elhelyezett mozgatható szerkezetek biztosítják a teljes árnyékolást. Emellett nagyvonalú homlokzati felületek kialakítására törekedtünk, humánus, környezethez igazodó, egyedi megjelenés mellett. További fontos szempont, a növényzet intenzív jelenléte, mely az épület környezetét, illetve a tetőfelületek zöldtetős kialakításával érvényesülhet, a meglévő növényzet megkímélése mellett.

Hajdúszoboszlói Multifunkcionális Rendezvénycsarnok – építész: Wéber József / Wéber Építésziroda
13/16
Hajdúszoboszlói Multifunkcionális Rendezvénycsarnok – építész: Wéber József / Wéber Építésziroda

Az épület tartószerkezete, valamint épületszerkezetének jelentős részén, pl. térelválasztó felületek, illetve nyílászárók vonatkozásában is a fenntartható termelésből származó, megújuló anyagforrást fát javasolunk alkalmazni. Ezáltal a beépített energiamennyiség is jelentős mértékben csökkenthető. Az épület csarnokszerkezete esetében fa főtartó és szerkezetrendszert javasolunk alkalmazni, zárófödémként fa panelrendszer alkalmazásával. A homlokzati felületek esetében az alsó szint „lábazati" magassága felett egy „magasított fű" vázszerkezet mögé az igényeknek megfelelően üvegezett vagy tömör felületű panelrendszer beépítését ajánljuk, az elvárt igények szerint. Hasonlóan a belső padlók, álmennyezetek falburkolat vonatkozásában a fa felületek élveznének prioritást.

A földszinti falfelületek, valamint a tömegsport funkciókat tartalmazó szárny esetében burkolatként tömör vagy hézagos falazata nyerstégla falazatot javasoljuk, igazodva a meglévő épületcsoport anyaghasználatához. A fenti burkolat, illetve homlokzati falazatok tartós, jelentős karbantartás nélkül is fenntarthatóak, továbbá az újrahasznosíthatóság is teljesül hosszú távon. Az anyaghasználat vonatkozásában a természetes anyagokon túl a fokozott igénybevétel (pl. kültéri homlokzatok) esetében a fenntarthatóság figyelembevételével fejlesztett építőanyagok - kompozit lemezek, stb. - használata ajánlott.

Hajdúszoboszlói Multifunkcionális Rendezvénycsarnok – építész: Wéber József / Wéber Építésziroda
15/16
Hajdúszoboszlói Multifunkcionális Rendezvénycsarnok – építész: Wéber József / Wéber Építésziroda

Napvédelem, megújuló energiahasznosítás

Az épület üvegfelületeit árnyékolással oldjuk meg. A helyiségek túlnyomó részét, köztük a nagytermet természetes megvilágítással és szellőzéssel próbáltuk megoldani. A fitness - wellness épület tetején egy nagy felületű napelem park telepítését javasoljuk. A meglévő növényzet megóvásával, további növényzet telepítésével intenzív erdei mikroklíma megteremtése is lehetséges.

Összefoglalás

Telepítés és környezetkialakítás szempontjából az adottságok figyelembevételével racionális és logikus megoldásokra törekedtünk. A kiválasztott területhez igazított közlekedési módosítások ideális feltételeket teremtenek az épület elhelyezéséhez, kedvező területfelhasználás mellett. Építészeti megjelenés vonatkozásában a nagyvonalú tömeg és homlokzatkialakításon túl a környezeti illeszkedés és egyedi megjelenés is fontos szempont volt. A funkcionális kialakítást a kiírásban megfogalmazottak maximális figyelembevételével, teljes mértékben teljesítjük. A telepítés és fejlesztés alapkoncepciójával a környezettel való együttműködés további kedvező lehetőségeket tud teremteni. Műszaki megoldásainkkal a fenntarthatóság és megújuló energiahasznosítás érvényesítését tartjuk fontosnak. Az épület megjelenését illetően a kortárs építészet érvényesülésére törekszünk.

Wéber Építésziroda

Hajdúszoboszlói Multifunkcionális Rendezvénycsarnok – építész: Wéber József / Wéber Építésziroda
16/16
Hajdúszoboszlói Multifunkcionális Rendezvénycsarnok – építész: Wéber József / Wéber Építésziroda