A tegnapi nap folyamán a Hajdúszoboszlói Önkormányzat áprilisi képviselő-testületi ülésére került sor. 

A testületi ülésen többek között elfogadásra került a Hungarospa Zrt., a TDM valamint a város 2022. évi költségvetésének beszámolója.


Mint megtudtuk a COVID-19-el kapcsolatos vendégforgalmi korlátozások megszűnését követően, a Hungarospa Zrt-nél a vendégforgalom fokozatos visszaépülése tapasztalható a látogatottsági adatok tekintetében. 

Ennek és a Prémium Zóna új szabadtéri wellnessfürdőnknek köszönhetően az értékesített fürdőszolgáltatások mennyisége 2022. évben meghaladta az 1,6 millió belépőt, a járványügyi helyzet előtti szint 88,8 %-át. 

A társaság 2022-ben 6,5 milliárd forintot meghaladó összegű árbevételt realizált, mely minden idők legmagasabb árbevétele. 

A Hungarospa Zrt. gazdálkodásának hatékonysága már közelíti a korábban megszokott nívót, 2022-ben 273,6 millió forint nyereséggel zárták az évet.  


Ugyanakkor a TDM-re sem lehet panasz, hiszen a cég árbevétele 2022-ben 10%-kal nőtt. 

És e mellett az sem elhanyagolható, hogy az iroda által végzett szakmai munka hozzájárult a városban eltöltött vendégéjszakák növekedéséhez. 


A város költségvetése tekintetében megtudtuk, hogy a járványhelyzet és az energiaárak elszabadulása jelentős hatást gyakoroltak a város második félévi gazdálkodására. 

Mindezek ellenére elmondható, hogy a 2021. évhez, de főként 2020. évhez képest jelentősen javult a város gazdasági helyzete. 


Újra megélénkült a város turizmusa is, melyet a városi kasszába befolyt helyi adó-bevételek is jól tükröznek.  

A Városi Önkormányzat ugyanakkor több sikeres pályázatot is elnyert, melyeknek köszönhetően 2022-ben 2,133 Mrd Ft fejlesztési forráshoz jutott a település. 

Mint azt a képviselő-testület üléséről megtudtuk, elfogásra került a civil szervezetek számára történő források elkülönítése is, amely idén 47.570.000 forintot jelent. 

Idén ennek a keretösszegnek az erejéig nyújthattak be pályázatot a település egyesületei valamint önszerveződő közösségei, hogy segíteni tudják az önkormányzat feladatinak ellátását és a társadalmi problémák kezelésében is fontos szerepet tudjanak vállalni.


A civil szervezetek mellett a köznevelési alapítványok finanszírozásáról is döntött a testület. Ebben a tekintetben 5.000.000 Ft keretösszeget szavaztak meg a köznevelési intézmények, illetve bölcsőde támogatására létrehozott alapítványok számára. 

A testületi ülésen szóba került z is, hogy az önkormányzat korszerűsíteni kívánja Hajdúszoboszló közvilágítási rendszerét


Korábban a közvilágítás üzemeltetéséért felelős Hajdúszoboszlói Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. jelezte, hogy a 2000-es évek közepén telepített közvilágítási lámpatestek kihordási ideje lejárt, azok elavultak, és azok meghibásodása a következő időszakban felgyorsulhat. 

Nem mellékesen az elavult lámpatestek - a mai energiaárak mellett -, jelentős összeggel növelik a város kiadását. 

Ennek kiküszöbölése érdekében az önkormányzat megkezdi a város egészét érintő közvilágítási lámpatestek LED-es korszerűsítésének előkészítését. 


A képviselő-testület a  a városi televízió vezetőjének és munkatársainak bérfejlesztési javaslatáról is döntött. 

Hosszas vitát követően a városi televízió vezetőjének bérét a magyarországi átlag szakmunkás-bér szintjére emelték. A HVTV dolgozói 12%-os bérfejlesztés kaptak.


További haladékot kértek a korábbi évek mulasztását pótlandó, a szociális ellátások határidejére a vármegyei kormányhivataltól. A kötelező feladataink ellátása érdekében további intézkedés szükséges.

Ugyanakkor döntés született arról is, hogy az önkormányzat átláthatósága és nyitottsága érdekében  hamarosan közzéteszik a polgármester, alpolgármesterek és képviselők vagyonnyilatkozatát


A két ülés közötti polgármesteri tájékoztatóból azt is megtudhattuk, hogy egy debreceni vállalkozó a déli legelőből megvásárolt egy több hektáros területet, amelyen lakóparkot akar építeni. 

Hogy a képviselők tájékozódhassanak a vállalkozó céljáról, az önkormányzat egy beszámolóra invitálta meg azt. 

A képviselő-testületi ülésen értesültünk arról is, hogy Bieliczkyné Buzás Éva felajánlást tett Hajdúszoboszló irodalmi házának létrehozására. Erről egy későbbi alkalommal fognak tárgyalni a városvezetők. 


Soron kívüli napirendként szó esett a Hajdúszoboszlói Református Egyházközség ingatlan szerzési szándékáról is. 

Ennek értelmében a Református Egyház igényt tartana a Gönczy Pál utcán található úttörőház és krízisszálló bizonyos területrészeire, amit az egyház vagy megvásárolna vagy egy csereingatlant adna a területért.

Az ezzel kapcsolatos előterjesztést a képviselő-testület változtatás nélkül elfogadta. A végleges döntésre az egyházközség válasza után egy rendkívüli testületi ülésen kerülhet sor.