Édesanyám, így szólít mindegyik gyermekem – mondta boldogan Katona Gyuláné Emmuska, aki kilencvenedik születésnapját ünnepelte április 13-án. 


Ez alkalomból többen felkeresték őt az önkormányzattól. Harsányi István körzeti képviselő verssel is köszöntötte, illetve Kovács Gergely alpolgármester, Biró Anita, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke, Dede Erika, a polgármesteri hivatal szakirodájának vezetője is eljött, s átadták a miniszterelnöki, polgármesteri okleveleket, a virágcsokrot, ajándékot. Születésnapi köszöntésére eljöttek leányai, Irénke, Emmuska, Marika, Gyula fia sajnos váratlan körülmény miatt nem lehetett ott.


A tősgyökeres hajdúszoboszlói Emmuska családjából, szüleitől magával hozta, majd továbbadta gyermekeinek is azokat az emberi értékeket, azt a fajta értékrendet, amik világunkból kiveszőben vannak.

1933. április 13-án látta meg a napvilágot, szülei második gyermekeként. Az Újvárosi utcán nőtt fel. A sokgyermekes családban reá is számos feladat hárult, hamar megtanulta a háztartás fortélyait, vigyázott a kisebbekre. Mindig rendkívül pedánsan élt.


Huszonegy éves korában egybekeltek Katona Gyulával, majd szerelmük gyümölcseként három lányuk és egy fiuk született. Háztartásbeliként biztosította a hátteret, majd ahogy cseperedni kezdtek a gyermekek, rövid ideig, a bezárásig a városi szülőotthon konyháján dolgozott, azt követően nyugdíjazásáig a SZOT10 konyháján. Nagyon szerette a munkáját és az ott dolgozó csapatot. Miután 35 éve nyugdíjba vonult, figyelme újra a család és a házi tennivalók felé fordult, ám közben elveszítette szeretett férjét.

Emmuska néni családcentrikussága, pedáns természete jottányit sem változott az évtizedek múlásával. Napjainkban is szinte teljesen ellátja magát.

Hét unokával, illetőleg tizenkettő dédunokával is megörvendeztették az utódok, nagyon büszke rájuk. Kedves, mosolygós, társasági ember, de kellően komoly, sőt határozott természetű. Élete legcsodálatosabb ajándéka számára a gyönyörű családja.








Fotók: Tóth Imre