Tizenhat újonc kezdi meg munkáját a megye különböző tűzoltó parancsnokságain és őrsein. Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője ünnepélyes keretek közt „szolgálatra indította el” őket hétfőn a debreceni tűzoltólaktanyában. 
A debreceni tűzoltóságra 2, a hajdúszoboszlóira 6, a nyíradonyira 1, a hajdúnánásira 2, a berettyóújfaluira 3, míg a püspökladányira 2 újonc kerül abból a 16-ból, akiket hétfőn „indított szolgálatra” Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője a debreceni tűzoltólaktanyában.

A fiatalok egy éve, a tavaly tavaszi toborzási időszakban jelentkeztek felvételre, most fejezték be a képzésüket. Kinevezésük hivatásos szolgálati viszonyba február 15-ei hatállyal, határozatlan időre történt.

Egy csapat tagjaként

– A közel egy szakasznyi újonc belépése számunkra is feladatot jelent; azon kell dolgoznunk, úgy töltsék ki a próbaidejüket, hogy az állomány hasznos tagjaivá váljanak.
Ne gondolják, hogy véget ért a tanulás, most kezdődik csak igazán!”
– intette a frissen végzetteket Kovács Ferenc a kibocsátó ünnepségen. Mint mondta, a cél az, hogy valamennyiükből jó tűzoltó legyen, aki szereti hivatását, elöljárói utasítását teljesíti, együtt gondolkodik az idősebb kollégákkal és figyel tanácsaikra. Egy nagy csapat tagjai lesznek; ahol igyekeznek majd jó tűzoltókat faragni belőlük, felügyelik fizikai és szakmai teljesítményüket. Ha valaki mégis úgy dönt, ez a hivatás nem neki való, egy éven belül indoklás nélkül szerződést bonthat, és ez a jog a munkáltatót is megilleti. – De a fő törekvés nem ez, hanem hogy profi tűzoltókká váljanak, akikre az állampolgárok számítanak – hangsúlyozta Kovács Ferenc.

Új helyzetek

Érdeklődésünkre az egyik újonc, Tornyi Sándor Bence tű. őrmester elmondta: hivatásos katonaként dolgozott 5 és fél évig, Győrből tért haza nemrég Berettyóújfaluba, ahol mostantól tűzoltóként dolgozik.

– Azért választottam ezt, hogy segítsek a bajbajutottaknak, akik veszélyhelyzetbe kerültek. Az időbeosztás is vonzó, sok szabadidő van a munka mellett. Továbbá, tetszenek a kihívások, kipróbálom magam ebben is – tette hozzá.

A kiképzésről azt mondta, újdonságot jelentett számára a tananyag, de teljesíthető volt.

A munkában kihívásokra számít, új helyzetekre, kíváncsian várja a feladatokat, s azt, hogyan illeszkedik majd be, és hogyan tud segíteni a civileknek.