A napokban Sóvágó László polgármester, videó vlogger, a víztorony felújítása kapcsán tartott kiselőadást a városlakóknak, amelyre a Fidesz önkormányzati képviselői közleményben reagáltak. 

Közlemény

A víztorony és ami mögötte van

Dr. Sóvágó László polgármester a minap videó üzenetet intézet a választóihoz a közösségi médiában. A téma a víztorony volt, a hangvétel viszonylag tárgyilagos. A mondandó tartalmi részében azonban volt néhány elem, ami pontosítást követel.

A város idei költségvetésének elfogadásakor a fideszes képviselők több módosító javaslatot nyújtottak be. Ezek közül az egyik a Víztorony felújítására javasolt pénz elkülönítése. A decemberi képviselő testületi ülésen az Összefogás frakciója elutasította javaslatainkat. A polgármester egyenesen bosszantónak minősítette azokat. A szóban forgó témában az elutasítás oka a mostani üzenethez hasonlóan az volt, hogy kormányzati intézkedések következtében a városnak nincs érdemi befolyása a városi közművek üzemeltetésére, így a halaszthatatlan felújításra sem.

A januári önkormányzati ülésen a polgármester korrigálta korábbi álláspontját és javasolta, az időközben megjelent felújítási lehetőséget kínáló pályázati kiíráson való részvételt. Képviselőink ez alkalommal is támogatták az ügyet, hiszen a város vízellátását meghatározó fontos műtárgy állapotának javítása minden helyi lakos érdeke.

Egyetértünk tehát abban, hogy a felújítás ügyét minden eszközzel támogatni kell.

Nyomatékosan felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy a polgármester állítása miszerint a város önkormányzatának nincs érdemi ráhatása a Hajdú-Kerületi és Bihari Viziközmű Szolgáltató Zrt. működésében a városi érdekek megfelelő érvényesítésére, nem igaz! A Hajdúszoboszló vízellátását biztosító közművek ugyanis továbbra is száz százalékban a város tulajdonában vannak.

A törvényi keretek változása miatt, 11 település korábban létrehozta a jelenlegi üzemeltető céget, amelynek 3 fős igazgatóságában Lőrincz László képviseli az önkormányzatunk érdekeit. Ő hivatali dolgozóként a polgármester beosztottja, tehát Dr. Sóvágó László azonnal értesül a cégben lévő 23,7 %-os városi tulajdoni hányad alapján minket megillető jogok esetleges csorbulásáról.

Helytelennek és félrevezetőnek tartjuk, hogy a polgármester nyilatkozatában úgy állítja be, mintha az általa vezetett önkormányzatunkat semmiféle felelősség nem terhelné abban, hogy a felújításra eddig nem került sor. A szóban forgó cég öt éve működik. A polgármesteri nyilatkozatból is kiderül, hogy a víztorony felújítása kb. 25 évente szükséges. Az utolsó felújítás a kilencvenes években volt, így a felújítás halaszthatatlan és indokolt, ami a tulajdonos kötelezettsége. 

Javasoljuk, hogy a Dr. Sóvágó László polgármester a város ügyeit érintő kérdésekben minden részletre kiterjedő korrekt nyilatkozatokat tegyen, amelyek nem befolyásolják az ő újraválasztásával kapcsolatos politikai szándékot.

Fideszes önkormányzati képviselők
Hajdúszoboszló, 2019. február 15.

A jó Laci betyárnak felforrt az agyvize s a víztoronynál vezette le

A jó Laci betyár fellovagolt a víztoronyba, s lóhalálában lóvá tette a Szoboszlóiakat mert közben a szekér megkerülte a lovat. A jó Laci begyár úgy döntött, hogy ezentúl nemcsak polgármester, főépítész, szakmai konzulens, tanácsadó de vlogger (videó blogger) is lesz. Mert ő ugye mindenhez is ért.