A Berettyóújfalui Járási Ügyészség a négy fiatalkorú és a felnőttkorú vádlott ellen csoportosan elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat, mert egy beszélgetést követően rátámadtak a sértettre, és megszerezték értékekeit – áll a Hajdú–Bihar Megyei Főügyészség közleményében. 
A híradásból kiderül: 2018. márciusában a négy fiatalkorú vádlott egy berettyóújfalui lakásotthonban élt és a fenti időpontban annak közelében tartózkodott egy vándorcirkusz. A fiatalkorúak így ismerkedtek meg a külföldi állampolgár felnőttkorú vádlott-társukkal.

2018. március 9-én az esti órákban valamennyien a városközpont egyik szórakozóhelyén voltak, és szeszes italt is fogyasztottak. Éjfél előtt röviddel indultak haza, azonban eközben találkoztak egyikük barátjával, akinek a társaságában volt egy ismeretlen férfi – olvasható a közleményben.

A vádlottak és a sértettek beszélgetni kezdtek, amely azonban szóváltásba torkollott, a vádlottak rátámadtak az egyik sértettre, őt arcon ütötték, arcon rúgták, majd a földre kerülő férfit többször testszerte ököllel megütötték. A bántalmazást követően a sértettnek sikerült elfutnia a helyszínről.

Mint az az ügyészségi tájékoztatásból kiderül: társa bántalmazását látva a vele együtt lévő férfi gyorsan elszaladt a helyszínről, azonban a fiatalkorúak egyikének ötletére megállapodtak abban, hogy a férfi után mennek, és megszerzik értéktárgyait. Valamennyien a másik sértett után futottak, őt utolérve az egyik fiatalkorú vádlott hátulról meglökte, majd valamennyien rátámadtak, ököllel testszerte ütötték és rugdosták, amíg a sértett a földre került. A sértett zsebeiből két fiatalkorú vádlott vette ki a mobiltelefonját, illetve a pénztárcáját a benne lévő okiratokkal és 50 ezer forint készpénzzel együtt. A sértettnek sikerült elfutnia a helyszínről, majd a vádlottak átnézték a pénztárcát, a benne lévő pénzt egymás között szétosztották és a pénztárcát a benne lévő okiratokkal együtt az egyik épület tetejére dobták. A vádlottak a pénz egy részét ételre és üdítőitalra költötték – közölte az ügyészség.

Mint írják, a vádlottak cselekményének következtében mindkét sértettnek zúzódásos, illetve hámhorzsolásos, 8 napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek, azonban figyelemmel a bántalmazás módjára, erejére és kitartó voltára, a vádlottak szándéka 8 napon túl gyógyuló sérülések okozására irányult.

A vádlottak a kirabolt sértettnek 59.250 forint kárt okoztak, a nyomozás során visszakapta a pénztárcát az okirataival együtt, továbbá a mobiltelefont és 47.150 forint készpénzt.

A fiatalkorú vádlottak egyike a rablás elkövetésekor még a tizennegyedik életévét még nem töltötte be, azonban a hatályos büntető törvénykönyv rendelkezése szerint a tizenkettedik életévét betöltött vádlott rablás miatt büntetőjogi felelősségre vonható, amennyiben az elkövetéskor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással – olvasható a Hajdú–Bihar Megyei Főügyészség híradásában .

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség a vádlottak ellen társtettesként, csoportosan elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Berettyóújfalui Járásbíróságon. Vádiratában a felnőttkorú vádlott vonatkozásában fegyház büntetés kiszabását és nem magyar állampolgár mivoltára tekintettel mellékbüntetésül Magyarország területéről határozott időre történő kiutasítását, míg a fiatalkorú vádlottak vonatkozásában intézkedésként javítóintézeti nevelés elrendelését indítványozta, továbbá indítványt tett arra, hogy az egyik sértett által előterjesztett polgári jogi igényt a járásbíróság érdemben bírálja el, annak adjon helyt.

Forrás: haon.hu