Aljnövényzet, nádas, bebálázott széna; több ezer négyzetméteren volt tűz a megyében. Időközben visszavonták a tűzgyújtási tilalmat.
A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összesítése szerint múlt hét csütörtöktől vasárnapig 24 tűzeset történt a megyében, csak csütörtökön tíz. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal éppen csütörtökön vonta vissza pénteki hatállyal az országos tűzgyújtási tilalmat a korábbi napok csapadékos időjárása miatt.

A Nébih hangsúlyozza, hogy erdőben a tilalom visszavonása után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyeken, szélcsendes időben lehet tüzet rakni. Őrzéséről, eloltásáról és a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni.

Csütörtökön

Debrecen-Bocskaikertben, a Debreceni úton harminc négyzetméteren a száraz gaz lángolt. A tüzet kéziszerszámokkal oltották el a debreceni hivatásos tűzoltók.

Két és fél hektáron lángolt a gaz Hajdúnánás külterületén. A hajdúnánási hivatásos tűzoltók két vízsugárral oltották el a tüzet.

A nádas lángolt az Óberettyó partján, Biharnagybajom közelében. A püspökladányi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral oltották el a tüzet.

Nádudvaron a csatornapart égett egy kilométer hosszan. A püspökladányi hivatásos tűzoltók vonultak, akik egy vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a tüzet.

Ártánd közelében az aljnövényzet égett, a füst a közúti forgalmat is veszélyeztette. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltók egy vízsugárral oltották el a tüzet.

Hajdúnánáson háromezer négyzetméteren a száraz fű lángolt. A tüzet egy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a hajdúnánási hivatásos tűzoltók.

Teljes terjedelmében lángolt egy kilenc négyzetméteres tároló és mellette száz négyzetméteren az avar is Kismarján, a Bocskai utcában. A létavértesi önkormányzati és a berettyóújfalui hivatásos tűzoltókat riasztották, akik kéziszerszámokkal és vízsugárral avatkoztak be.

Ötven hektáron a legelő lángolt Körösszegapáti külterületén. A komádi önkormányzati és a berettyóújfalui hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal és egy-egy vízsugárral fékezték meg a lángokat.

Főút mellett a gaz égett Püspökladány külterületén. A város hivatásos tűzoltói egy vízsugárral oltották el a tüzet.

Kaba és Hajdúszoboszló között 4-es számú főút mellett is tűz keletkezett, a lángokat a hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók oltották el.

Pénteken

Tiszalök és Újtelep között két hektáron lángolt a gaz és bebálázot széna. A hajdúnánási hivatásos tűzoltók vonultak a tűzhöz, melyet egy vízsugárral és kéziszerszámok segítségével oltottak el.

Ötven négyzetméteren égett a száraz fű Nyíradonyban, a Bokrétás utcában. A nyíradonyi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral oltották el a tüzet.

Komádi külterületén keletkezett tűz százhúsz méter hosszan égett a gaz. A komádi önkormányzati egység egy vízsugárral fékezte meg a lángokat.

Hajdúböszörmény külterületén háromezer négyzetméteren égett a száraz avar, gaz. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral avatkoztak be.

Szombaton

Hajdúdorog külterületén a nádas égett, a város hivatásos tűzoltóit riasztották. Az egység egy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet.

Foltokban égett a száraz gaz Hosszúpályiban, a Homok utca végén. A létavértesi önkormányzati tűzoltók kapták a riasztás, akik egy vízsugárral és késziszerszámokkal oltották el a tüzet.

Vasárnap

Hajnalban egy családi ház kéményében lerakódott korom égett Komádiban, a Kórház utcában. A komádi önkormányzati és berettyóújfalui hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal távolították el a parázsló részeket.

Debrecen közelében a Bánk tanya külterületén három hektáros terület égett le. A lángoló aljnövényzetet a debreceni hivatásos tűzoltók oltották el egy vízsugárral.

Lakóház villanyóra szekrénye égett délután Debrecenben, a Külső Létai úton. A debreceni hivatásos egység kéziszerszámokkal és homokkal oltották el a kisebb tüzet. A lakás áram nélkül maradt ideiglenesen, ezért az ott élő rokonokhoz költözött egy időre.

Tarló égett Püspökladány külterületén. A város hivatásos tűzoltói kéziszerszámokkal avatkoztak be.  

Ötszáz négyzetméteren a gaz égett Hajdúsámson közelében. A debreceni hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a tüzet.

Debrecenben, a Pac tanya külterületén kétezer-ötszáz négyzetméteren lángolt az aljnövényzet. A tüzet a debreceni hivatásos tűzoltók két vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el.

Tépe külterületén foltokban égett a nádas. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal oltották el a lángokat.

Késő este Nyírmihálydiban keletkezett tűz. Egy hektáron égett a nádas és a gaz. A lángok egy közeli konzervgyárat veszélyeztettek. A tüzet a szakolyi önkormányzati és a nyíradonyi hivatásos tűzoltók fékezték meg több vízsugárral.

Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza, de az erdőkön kívül és a lakott területeken is indokolt az óvatosság a tűzzel, mivel felügyelet nélkül itt is könnyen továbbterjedhet.

A tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.