Megkezdték a felkészülést a nyári szezonra a legkedveltebb hazai fürdők – derül ki Magyar Nemzet körképéből. 

A hajdúszoboszlói Hungarospa csaknem félezer dolgozóját szakipari karbantartási, takarítási és fertőtlenítési munkákkal bízta meg a fenntartó.

A strandon zajlanak a szezonelőkészítő munkák, amelybe – köszönhetően a Gazdaságvédelmi Akcióterv pályázatán elnyert támogatásnak – csaknem mind az 500 dolgozónkat bevonhattuk. A nyári szezonkezdést, amennyiben azt a járványügyi intézkedések lehetővé teszik, július 1-jére tervezzük. A strandidény pünkösdkor történő indítása viszont még álomszerűnek tűnik – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a hajdúszoboszlói Hungarospa Gyógyfürdő vezérigazgatója. Kurcsi Lajos hozzátette: – Felkészülünk arra, hogy a járvány miatti korlátozások enyhítése után az elsőként nyitó fürdőkkel egy időben fogadhassuk a vendégeket, természetesen az egészségbiztonságot előtérbe helyező óvintézkedésekkel.

Elmondta: a 800 millió forintra becsült idei bevételveszteség mellett is várható a belföldi vendégforgalom erősödése, ugyanakkor azzal is számolnak, hogy a magyar vendégek nem lesznek képesek pótolni a kieső külföldieket, mivel azok a főszezonban a fürdőzők csaknem felét tették ki eddig. – A hazai turistákat a SZÉP-kártyás fizetésre vonatkozó ajánlatokkal kívánjuk ösztönözni, és idén is bízunk abban, hogy megmarad Hajdúszoboszló hagyományosan erős lengyel, szlovák, román vendégforgalma. Ha a nyárra megnyílnak a határok, más országokból is megindulnak a vendégek – vélekedett Európa legnagyobb fürdőkomplexumának vezetője.

– Mind a 142 dolgozónkat bevontuk a karbantartási, felújítási, parkcsinosítási munkákba – válaszolta érdeklődésünkre a Gyulai Várfürdő ügyvezető igazgatója. Kun Miklós úgy látja: a március közepén elrendelt üzemszünet következtében az idei bevételek a legoptimistább becslések szerint is 40 százalékkal csökkennek. – Ezt az évet 300 millió forint veszteséggel zárjuk, megjegyzem 2019-ben az adózott eredményünk 260 millió forint volt – tette hozzá a fürdővezető.

– A már megszokott minőségű szolgáltatásokkal várjuk idén is a vendégeket, ezért dolgozik a fürdő 160 dolgozója – ezt már a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő marketingvezetője jelezte. Haller Ferenc elmondta, március közepétől június végéig vendégforgalmuk teljes kiesésével számolnak, júliusban előreláthatóan 70, az év további részében 50 százalékkal lesz kevesebb vendégük. – Várjuk a magyarokat, hiszen ők teszik ki a nálunk fürdőzők 60 százalékát. A sárvári TDM friss felmérése szerint a megkérdezettek 90 százaléka 2020-ban újra utazna, 89 százalékuk idehaza töltené el a szabadságát – tette hozzá.

Vannak elképzelések

Nem tudok kiemelni egyetlen egy javaslatot, sem, vannak folyamatban lévő és járvány utáni időszakra vonatkozó kérések, kezdeményezések a gondjaink orvoslására – válaszolta a Fürdővédelmi akciótervben felsorolt javaslataik kapcsán a Magyar Fürdőszövetség főtitkára. Balogh Zoltán emlékeztetett, a koronavírusjárvány kialakulásakor az elsők közt, és rendkívül gyorsan zuhantak a válságba a hazai termál- és gyógyfürdők, néhány nap alatt szinte eltűnt a vendégforgalom. Hozzátette: a szövetség ernyője alá tartozó csaknem száz fürdő együttesen 18 ezer dolgozót foglalkoztat, és a turisztikai ágazaton belül évi 70 milliárd forint árbevételt generál. – Kezdeményezzük például, hogy a kifejezetten a turizmus támogatására tervezett, 600 milliárd forintos kerettel bejelentett fejlesztési- és beruházási hitelprogramot ne csak a szállodák és éttermek számára tegyék elérhetővé – említette az egyik legfontosabb javaslatukat. Balogh Zoltán emlékeztetett, a terület fontosságát mutatja, hogy a hazai és a külföldi vendégek 71 százaléka olyan turisztikai desztinációkat választ, ahol gyógyfürdő is van. Kérdésünkre, hogy fertőzésveszély-mentes fürdők várják-e majd a nyári vendégeket, azt válaszolta, kezelt vízben nem, hogy nem terjed a vírus, hanem el is pusztul. Kijelentette: bizonyos korlátozásokkal már júniusban kinyithatnak a fürdők egyes részlegei, vagyis nem marad el a nyári szezon idén sem.