A pandémia után először Hajdúszoboszlón tartott találkozót a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottság.

A pénteki kötetlen eszmecserén számos, jövőnket formáló javaslat és kérdés vetődött fel. Az elhangzottakból kitűnt, az értékőrzés legfontosabb feladatai közé tartozik a kulturális értékek és a turizmus összehangolása, a színtiszta kulturális alapú gazdaságfejlesztés, valamint identitásunk megerősítése a kultúrán keresztül. 

Lélekmelengető alkalomnak nevezte Majoros Petronella hajdúszoboszlói alpolgármester, hogy az értéktár bizottság tagjai kijöttek a megyeháza falai közül a szoboszlói Bocskai István Múzeum Fejedelmi Kincstárba. 

– Itt folyamatosan azon fáradoznak, hogy a település kulturális értékeit minél magasabb színvonalon meg tudják mutatni. Szükséges is az a tempó, amit diktálnak, mert Szoboszlóról mindenkinek a turizmus jut az eszébe, holott amellett nagyon sok kulturális értékkel rendelkezik – mutatott rá.


Kistelepülési értékek

A következő húsz év egyik legfontosabb kérdése, meg tudjuk-e tartani, erősíteni identitásunkat a kultúrán keresztül. E tekintetben szimbolikus a Bocskai-korona mint a Hajdúság, sőt a megye egyik fantasztikus eredetköve – jelentette ki Jantyik Zsolt, a megyei értéktár bizottság elnöke. Beszélt arról is, hogy 3,5 hónap alatt 13 megyét járt be, s az így kapott kép alapján kijelenthető, nem elegendő, ha egy településnek fürdője van. 

A szoboszlói múzeumban látott kulturális értékeket ötcsillagosnak minősítette. Hajdúra, Biharra, és a Sárrétre is kitekintettek hozzászólásaikban a jelenlévők. Előtérbe kerültek a kistelepülések meglévő értékei, azoknak fejlesztési és bemutatási lehetőségei. Az is hangsúlyt kapott, milyen fontos a szeretetkapcsolat, amely az adott település lakosait, illetve a máshová elköltözőket szülőföldjükhöz köti – ezt a házigazda Bihari-Horváth László igazgató fogalmazta meg.

Bulcsu László, a megyei közgyűlés alelnöke szerint ha nem is új, de más szemlélet szükséges ahhoz, hogy kulturális értékeink gazdasági értékké váljanak. Sárrétudvari polgármestere, Kiss Tibor úgy fogalmazott, a kistelepüléseken megvan az érték, ami a szívük csücske, de ha fel tudjuk építeni a térséget, előremutató lehet, és mindenki profitálhat belőle. Mindez azonban csak közösen lehetséges.

Forrás: Tibai Irma / haon.hu