Szerte a megyéből érkeztek hozzá a vásárlók, és 18 év alatti fiataloknak is árult.

A Debreceni Törvényszék október 14-én távmeghallgatás keretében megtartott nyilvános ülésen hirdetett ítéletet annak a letartóztatásban lévő vádlottnak az ügyében, aki herbállal és kristállyal kereskedett Hajdúböszörményben.

A másodfokú bíróság a két rendbeli új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt indult büntetőeljárásban a Hajdúböszörményi Járásbíróság 2021. június 7-én meghozott ítéletét helybenhagyta.

A törvényszék a vádlottat jogerősen 3 év 6 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.
Az elsőfokú bíróság közel két és félmillió forint erejéig vagyonelkobzást is elrendelt, amit a törvényszék szintén helybenhagyott.

A bíróság által jogerősen megállapított tényállás szerint a 37 éves nő 2017 januárja és 2018 novembere közötti időszakban a hajdúböszörményi lakóhelyén herbállal kereskedett, amelyből rendszeres haszonra tett szert. A vádlott az új pszichoaktív anyaggal való kereskedést közel egy évig felfüggesztette, majd 2019 decemberétől 2020. június 17-ig – amikor is őt a rendőrség őrizetbe vette – ismét folytatta a bűnös tevékenységet. A nő ekkor a herbálon kívül árult úgynevezett „kristályt” is, ami szintén új pszichoaktív anyagnak minősül. A nyomozóhatóság 10 vásárlót is azonosított, ők Debrecenből, Polgárról, Hajdúnánásról, Hajdúszoboszlóról és Balmazújvárosról érkeztek a nőhöz, akitől többször is vásároltak az említett két anyagból. Nem mindenki tudott készpénzben fizetni, volt olyan vásárló, aki a drog ellenértékeként tűzifát, ruhaneműt, műszaki cikkeket és egyéb háztartási árukat adott át a vádlott részére. Volt azonban olyan vásárló is, aki összesen 560 ezer forint értékben vásárolt az évek során a vádlottól 560 adag új pszichoaktív anyagot – részletezi honlapján a Debreceni Törvényszék.

Az elsőfokú bírósági eljárás során az egyik vásárló beszámolt arról is, hogy 2018. december 5-én Balmazújvárosból egy ismerősével gépkocsival mentek át Hajdúböszörménybe, hogy „vicces cigit” vegyenek. A két férfi a hazafelé tartó úton balesetet szenvedett, a tőlük lefoglalt kábítószergyanús növényi származékról az igazságügyi vegyészszakértői vélemény megállapította, hogy az új pszichoaktív anyagot tartalmazott. A vádlott a bűncselekmény révén összesen 2 480 500 forint bevételre tett szert, azonban az általa értékesített új pszichoaktív anyagok együttes mennyisége nem érte el a csekély mennyiség felső határát.

Dr. Kovács Péter bíró, a büntetőtanács elnöke indokolásában elmondta, hogy a végrehajtandó szabadságvesztést a bűncselekmény tárgyi súlya indokolta. A bíróság a büntetést úgy szabta ki, hogy azáltal elérhetőek legyenek annak céljai és szem előtt tartotta a büntetéskiszabási elveket. A törvényszék egyetértve a járásbíróság ítéletével súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott egy korábbi ügyében 2020. április 7-én tárgyaláson kívül a Hajdúböszörményi Járásbíróság büntetővégzést hozott, melyben a nővel szemben új pszichoaktív anyaggal visszaélés büntette miatt 2 év börtönbüntetést szabott ki, annak végrehajtását pedig 5 év próbaidőre felfüggesztette. Ez akkor nem emelkedett jogerőre, mert a nő és védője tárgyalás tartását kérték a szankció enyhítése érdekében. A büntetővégzést 2020. május 5-én vette kézhez a vádlott, azt követően azonban az új pszichoaktív anyaggal történő kereskedést tovább folytatta, amely körülmény arra engedett következtetni, hogy a vele szemben a büntetővégzésben alkalmazott 5 év próbaidőre felfüggesztett 2 év szabadságvesztés semmilyen visszatartó erővel nem bírt. A törvényszék ezen felül szintén súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott 18. életévét be nem töltött fiataloknak is értékesített új pszichoaktív anyagot, ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte, hogy a nő büntetlen előéletű és egy kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia.

A bíróság ítélete jogerős és végrehajtható.