A gátlástalan vádlott orvul tört védtelen nők életére, egyik áldozatát meg is ölte – indokolta döntését a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség.

A Nyíregyházi Törvényszék a 45 éves vádlottat nyereségvágyból, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, kifosztás bűntette, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházra és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. A vádlott legkorábban 35 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra. Vagyonelkobzásról is rendelkezett, valamint polgári jogi igény alapján a vádlottat kártérítésre is kötelezte – tájékoztatott a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség.

Az ítéleti tényállás szerint miután a vádlott az állását elvesztette, munkaviszonya megszűnését édesapja és lakókörnyezete elől egyaránt eltitkolta, és úgy tett, mintha továbbra is munkába járna. Napközben azonban lakóhelyének körzetében kocsikázott, alkalmanként prostituáltakkal létesített szexuális kapcsolatot. A vádlottat a korábbi élettársi kapcsolatából származó gyermekei után tartási kötelezettség terhelte. A tartásdíjból jelentős hátralékot halmozott fel, amelynek utólagos megfizetésére egyezségben vállalt kötelezettséget. Ezzel szemben 2018 novemberében semmilyen bevétele és jövedelemforrása nem volt. A vádlott ebben a hónapban mindössze 6 nap alatt két nő ellen is élet elleni támadást hajtott végre.

A hónap közepén egy kisvárosban egyik áldozatával szexuális szolgáltatás céljából létesített alkalmi kapcsolatot. A város elhagyatott külterületére mentek, ahol aktus közben ismeretlen okból konfliktusba keveredtek. A vádlott előbb puszta kézzel, majd egy nagy pengéjű konyhakéssel támadt a sértettre és halálos sérüléseket okozott neki. Miután észlelte alkalmi partnere halálát, magához vette a gépkocsijában hagyott táskáját, amelyből legalább 9000 forint készpénzt jogtalanul eltulajdonított. A holttestet fekete fóliába csomagolva gépkocsijának csomagtartójában helyezte el, a sértett mobiltelefonját pedig elhajította. Hazatérve a csomagtartóban hagyott holttesthez nem nyúlt, a családi házuk udvarán parkolt, sőt közlekedett is a járművel.

Hat nappal később a vádlott – pénzszerzés reményében – elhatározta, hogy kirabol egy boltot. A korábban használt konyhakést, és jogellenesen tartott forgópisztolyát magához véve a délutáni órákban betért egy nyíregyházi ruházati üzletbe, vásárlást színlelt, majd az egyedül lévő eladónőre támadt: a pisztoly markolatával nagy erővel arcon ütötte és a hanyatt eső asszony testére térdelt. A sértett az életéért könyörgött, a vádlott azonban nem kímélte: a konyhakéssel többször is megszúrta, amellyel közvetlenül életveszélyes sérülést okozott. A segélykiáltásokat egy közelben tartózkodó személy meghallotta. Határozott fellépésére a vádlott zsákmány nélkül menekült el az üzlethelyiségből. A rendőrség már másnap elfogta. Miután gépkocsiját lefoglalták, a szemle során a másik sértett holttestét is felfedezték – derül ki a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség közleményéből.

A vádlott és védője enyhítés és a kifosztás bűntette miatt emelt vád alól felmentés végett, továbbá a letartóztatás megszüntetése céljából fellebbezett. A vádhatóság az ítéletet tudomásul vette.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a törvényszék határozatának helybenhagyását indítványozta.

Az életfogytig tartó fegyházbüntetés enyhítésének törvényes indoka nincs. A gátlástalan vádlott orvul tört védtelen nők életére, egyik áldozatát meg is ölte. Végleges kirekesztése a törvénytisztelő emberek közösségéből a társadalom védelmében nem mellőzhető – indokolta döntését a testület.