Hatalmas siker övezte szerda este a Macska a betonban című áldokumentum-vígjáték bemutatóját a művelődési központban. Dalnoky Ferenc forgatókönyv író, rendező, a Bocskai István Múzeum retró gyűjteményének tulajdonosa sok humorral mutatta be a 70-es, 80-as évek életérzését, feszegetve az akkori rendszer szabta határokat, olykor görbe tükröt tartva elénk. 



A film különlegessége, hogy a rendező merész dologra vállalkozott. A karakterek amatőrök voltak, nagyrészt nagyhegyesi lakosok, akik olykor spontán, máskor betanult szöveg alapján teljes átéléssel adták elő a szerepüket. A sztori egy valós történetből merít, mégis átírva azt, ami felforgatta a település életét, pontosabban Nagybegyesét. A nagyszerű képi és hang effektek, a zenei darabok tovább erősítették a film jellegét. A nézők figyelme pedig beleivódott a múltba, rácsodálkozva egy-egy régen látott feliratra vagy konyhai és más tárgyra, eszközre.

A másik érdekessége az, hogy mindössze 2 Millió Forintból valósult meg, nagylelkű adakozóknak köszönhetően. A rendező felajánlása pedig, hogy minden vetítésből származó bevételt egy helyi civil szervezet kap meg. Ez kivételes hozzáállás, óriási ajándék a mai világban. A hajdúszoboszlói bemutatóból a Főnix Emlékszobát támogatják. A film országjáró turnéja folytatódik.


Dalnoky Ferenc elszánt, ötletekben, humorban kifogyhatatlan tehetség, aki ha egyszer valamit a fejébe vesz, akkor ott kő kövön nem marad. Ezért én már várom a „beígért” folytatást! Gratulálok a film minden résztvevőjének!! Köszönjük, hogy mi hajdúszoboszlóiak is láthattuk!

Majoros Petronella