A kormánypártok 1,8, míg az ellenzéki erők alig 1,4 millió szavazatot szereztek, tehát egyértelmű, hogy a Fidesz-KDNP nyerte az önkormányzati választást - mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a XXI. Század Intézet hétfő reggeli rendezvényén. 
Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke elmondta, hogy 2014-ben úgy döntött a kormánypárt, hogy a választási ciklusokat átrajzolják. Addig úgy volt, hogy a parlamenti választás után rögtön jött az önkormányzati választás, ám ezt megváltoztatták, és ennek eredményeként ciklus közben is van választás. Úgy látja, hogy ez a változás jót tett a demokráciának. Korábban ugyanis a pártelitek bebetonozását biztosította az egy éven belüli országgyűlési és önkormányzati választás – tette hozzá. Kósa Lajos elmondta azzal, hogy az önkormányzati ciklus ötéves lett, megváltozott a korábbi ciklusmenedzsment is. Mindezzel a Fidesz saját magának is megnehezítette a dolgát – tette hozzá.

A Fidesz alelnöke beszélt arról is, hogy jól döntöttek a cikluseltolással, annak ellenére, hogy ha 2018-ban lettek volna az önkormányzati választások, akkor a kormánypártok minden bizonnyal még jobban szerepeltek volna, mint most. Kósa Lajos megjegyezte 

a kormánypártok 1,8 millió, míg az ellenzék alig 1,4 millió szavazatot szerzett a vasárnapi voksoláson. 

Mindez pedig egy országgyűlési választás esetében abszolút többséget jelentene a Fidesz-KDNP számára.

Kósa megjegyezte ugyanakkor, hogy most azok is nyertek, akik országos botrányba keveredtek.

Az ellenzék egy működőképesebb stratégiára tért át

Az ellenzék célja az volt, hogy a 2010 óta létrejött centrális erőteret valahogyan megtörje, és most sikerült elérnie az egységesítés révén egy szorosabb eredményt. Mindez pedig a korábbi eredmények fényében olyan illúziót kelthet, hogy vesztettek a kormánypártok, de ez nem igaz - mondta Kósa Lajos. Elmondta azt is, hogy több olyan település is volt, ahol korábban nem nyert a Fidesz (Hajdúszoboszló, Hajdúdorog), míg most sikerült, és volt olyan település (Tatabánya), ahol eddig nem tudott nyerni a baloldal, de most sikerült nekik.  

Összességében nem íródott át az a politikai folyamat, hogy 2006 óta tartó jobboldali győzelem van, de az ellenzék egy működőképesebb stratégiára tért át. 

Most világosan kiderült az is, hogy Magyarországon demokrácia van, és egy versengő helyzet keletkezett a politikában - tette hozzá. Kétségtelen, hogy a mai helyzetben az ellenzéki elit stabilizálta magát, így maradt Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc.