321 évvel ezelőtt, 1698 november 22-én alakult meg a Hajdúkerület, ebből kifolyólag 22-e Hajdú-Bihar Megye Napja. Ennek tiszteletére ünnepi közgyűlésre került sor azon a Megyeházán, amit városunk szülötte Kovács Gyula alispán úr idején építettek. 

Az Árpád teremben megtartott ünnepi közgyűlésen kitüntetésekkel ismerték el azok munkáját, akik sokat tettek Hajdú-Bihar Megye és a térség fejlődéséért.

Ezen az ünnepi közgyűlésen két Hajdúszoboszlói vonatkozású díjnak is örülhettünk, hiszen Kovács Pál-díjat kapott Békési Eszter úszó valamint Arany Sándor-díjjal tüntették ki Örvendi Lászlót is.

A Békési Eszter által megkapott Kovács Pál-díjat azok kaphatják meg, akik kiemelkedő sportteljesítményt értek el. 
Bár Békési Eszter jelenleg az Egri Úszó Klub 17 éves versenyzője de büszkeséggel gondol vissza arra a Hajdúszoboszlón eltöltött évekre, mikor is a Hajdúszoboszlói Úszó Egyesület versenyzőjeként színesítette városunk sportéletét. 

Eszter Berettyóújfaluban kezdett el úszni, majd felvették a Hőgyes Endre Gimnázium hatosztályos angol tagozatára és így a már említett Hajdúszoboszlói Úszó Egyesületben folytatta sportpályáját. 2018-ban került az Egri Úszó Klubba. 

A még 17 éves versenyző pályafutása során számos úszóversenyen diadalmaskodott. 

Ez év tavaszán a Debrecenben megrendezett felnőtt úszó országos bajnokságon 100 és 200 méteres mellúszásban aranyérmes lett. 

A 17 éves mellúszó karrierje fontos mérföldkövéhez érkezett azzal, hogy megszerezte pályafutása első felnőtt egyéni országos bajnoki címét. 

2019. májusában a Duna Arénában egyéni csúcsot ért el 200 méter mellen a Bajnokok Sorozata elnevezésű világszínvonalú viadalon így fölülteljesítve a Olimpiai induláshoz szükséges kvótát. 

Célja, hogy ne csak a magyar uszodákban, hanem a világ élvonalában is megismerjék nevét. Tervei között szerepel a tokiói olimpiára való kijutás is. 

Városunk másik díjazottja Örvendi László lett, aki Arany Sándor-díjat kapott.
Arany Sándor-díj adományozható azon fiatal vagy több évtizedes tapasztalatokkal rendelkezők részére, akik a megye mezőgazdaságának fejlesztésével, az új technológiák elterjesztésével, a termelés hatékonyságát elősegítő kutatásokkal, az agrárium Európai Uniós csatlakozását elősegítő tevékenységükkel hozzájárultak a mezőgazdaságból jövők életminőségének javításához. 

Örvendi László Hajdúszoboszlón él, agrármérnök, mezőgazdasági szaktanácsadó, vállalkozó és gazdálkodó, a magyar agrárszféra elismert tagja. 

Szakemberként is sikeres életutat mondhat magáénak, hiszen kiváló eredménnyel gazdálkodik a nemzedékek óta családja tulajdonában lévő, a rendszerváltás után visszavásárolt családi birtokon. 

Saját márkás önálló kisüzemi termékeivel példát mutat a helyi termelői piac tagjainak, amely megalapításának kezdeményezője volt. 

A helyi gazdatársadalomban meghatározó, 125 éves Hajdúszoboszlói Gazdakör elnöke. Ez az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű civil szerveződése, ismeretterjesztő tevékenységével és élénk társadalmi életével, mintaként szolgál a megye hasonló szervezetei számára. 

A rendszerváltozás óta gyakorolt aktív érdek-képviseleti, közéleti és szervező munkájával nagyban segítette a gazdatársadalom boldogulását.

Gratulálunk a díjazottaknak!