Hajdúszoboszló idei turisztikai teljesítményéről számolt be Czeglédi Gyula polgármester csütörtökön a polgármesteri hivatalban.

Elöljáróban elmondta, a város az elmúlt évtizedekben a hazai turizmus egyik éllovasa. – 2020-ban és 2021-ben a pandémia nem igazán kedvezett a turizmus számára, hiszen az emberek az életük egy részét bezárva töltötték. Mindezekkel együtt azt tudjuk megállapítani, hogy 2020-hoz képest idén a vendégéjszakák száma berobbant Hajdúszoboszlón – jelentette ki. A két évet a májustól augusztusig terjedő időszak tükrében hasonlította össze:

idén 516 ezer vendégéjszaka volt, ami 30 százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest.

– Ha megnézzük a térségünket – Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy, Tisza-tó –, akkor azt tudjuk megállapítani, hogy ebben a térségben az országos átlagnak megfelelően 25 százalékos volt a vendégéjszaka-növekedés – ismertette, hozzátéve, a mintegy egymillió térségi vendégéjszakának a felét Hajdúszoboszló adta.

Augusztusban már erőteljesen megközelítettük a 2019-es év minden idők legmagasabb vendégforgalmát.

– A nyár utolsó hónapjában már 105 ezer vendégéjszakát tudtunk realizálni, a 2019-es évben ez 118 ezer volt. Látszólag egy kicsit nagy itt a különbség, de egy korrekciós számot is figyelembe kell venni: 2020-ban és 2021-ben a Béke Hotel már nem működött, ez legalább 12 ezer vendégéjszaka kiesését jelenti – mondta.

Bár a szeptemberi adatok még nem véglegesek, Czeglédi Gyula elmondta, el fogják érni a 2019-es forgalmat. Két éve szeptemberben 95 ezer vendégéjszaka volt Szoboszlón, még nem érkezett meg az összes bevallás, de már most 92 ezernél tartanak. A polgármester szerint ezek biztató és előre mutató adatok, melyek azt vetítik előre, hogy ha nem lesz további zárás és korlátozás, akkor az év hátralévő hónapjai is hasonlóképpen tudnak alakulni, 2022-ben pedig ismét rekordévük lehet. Kitért arra is, hogy 2021-ben 770 ezer fürdőszolgáltatást értékesítettek a Hungarospában, ami az előző évhez képest 200 ezerrel több. Mint mondta, a fürdőkomplexum valamennyi üzletága növekedett, a Prémium Zóna pedig kiemelkedő teljesítményt mutat:

a tervezett 30 ezer látogató helyett 55 ezer vendéget fogadtak a nyári időszakban.

Kérdésünkre elmondta, idén jóval kevesebb külföldi vendég érkezett Hajdúszoboszlóra, a vendégéjszakák mindössze tíz százalékát adják, míg korábban a főszezonban a látogatók 65 százaléka volt külföldi. Hozzátette, az elmaradó külföldi vendégforgalmat a hazai kompenzálta.

Czeglédi Gyula fontos fejlesztésekre is kitért. Ismertette, megkezdődött a Mátyás király sétány felújítása, mely egészen jövő év szeptemberéig tart. A kétmilliárd forintos beruházás keretében az egész fürdő környéke meg fog újulni, tíz új élménypont és korszerű szállodasor fog létesülni. Azt is elmondta, hogy folyamatban van egy új multifunkcionális rendezvényközpont tervezése, ennek a terveit október végén a nyilvánosság elé tárnak.